Pijnlijke polyneuropathie van je voeten

Komt het door suikerziekte, medicijn gebruik of een vitamine gebrek?

Vaak wordt bij pijnlijke voeten de diagnose polyneuropathie gesteld. Neuropathie betekent een aandoening van je zenuw en poly betekent vele. Dus, een pijnlijke polyneuropathie is vrij vertaald een pijnlijke aandoening van meerdere zenuwen. Eigenlijk is het geen diagnose maar een beschrijving, en moet je altijd op zoek naar de achterliggende oorzaak van deze aandoening. Komt het door suikerziekte, medicijn gebruik of een vitamine gebrek?

Klachten

De klachten die men bij deze aandoening krijgt, is afhankelijk van welke zenuwen betrokken zijn. Is het onwillekeurig zenuwstelsel betrokken, dan kan men last krijgen van warme of koude voeten en krampen. Afwijkingen van de gevoelszenuwen geven een doof, tintelend, of pijnlijk gevoel, en aandoeningen van de bewegingszenuwen veroorzaken krachtsverlies of spierzwakte. Vaak ziet men combinaties van zenuwen die betrokken zijn en dan dus ook combinaties van deze symptomen.

Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een pijnlijke polyneuropathie. De meest voorkomende zijn suikerziekte, overmatig alcoholgebruik, behandeling met bepaalde medicijnen (vooral chemotherapie), nierziekte, vitaminetekort en een te traag werkende schildklier. Echter, bij een groot aantal patiënten blijft de exacte oorzaak van de polyneuropathie, zelfs na uitgebreid onderzoek, onbekend.

Diagnose

De neuroloog stelt de diagnose op basis van het klachtenpatroon en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Vaak krijg je ook een zogenaamd klinisch neurofysiologisch onderzoek. Tijdens dit klinische neurofysiologische onderzoek worden de zenuwen in armen en benen doorgemeten, en kan bepaald worden of je zenuwen gezond of aangetast zijn.

Behandelmogelijkheden

Patiënten met een pijnlijke polyneuropathie aan de voeten krijgen na het stellen van de diagnose meestal te horen dat er niets aan te doen is. Het bestrijden van de symptomen, pijnbestrijding, advies om complicaties te voorkomen, en ondersteunende maatregelen, zoals aanpassing van schoeisel, zijn van belang. Ernstige overbelasting van de voeten dient voorkomen te worden, goed schoeisel, en dagelijkse inspectie van de voeten om huidafwijkingen, ontstekingen en zweren op te sporen.

Er bestaan talrijke vormen van pijnbehandeling en u kunt met uw arts bespreken wat voor u de beste behandeling is voor uw pijnlijke neuropathie. Geneesmiddelen (pijnstillers) zijn vaak de eerste keus van de arts, echter fysiotherapie, operaties, en lokale injecties zijn ook mogelijk.

Pijnstillers

Het gebruik van pijnstillers kan lastig zijn. Bewegingspijn is moeilijk te onderdrukken door pijnstillers en bij hoge doseringen of sterke pijnstillers neemt de kans op bijwerkingen toe. Tegenwoordig komt er steeds meer aandacht voor zalven met medicijnen, zoals amitriptyline of capsaïcine. Deze kunnen bij pijnlijke neuropathie effectief zijn met veel minder bijwerken.

Injecties met een plaatselijk verdovingsmiddel en/of met steroïden kan men toedienen op de plek waar de pijn ontstaat of bij de zenuw die bij deze aandoening betrokken is. Lokale injecties bieden meestal slechts tijdelijke verlichting van de pijn, maar bij patiënten met een pijnlijke polyneuropathie kan het ook een zeer lang effect geven. De kennis en kunde van de arts over deze aandoening en de behandeling er van is belangrijk.

Deel deze pagina