Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum

Pijn aan de onderzijde van de hiel

Een vrouw van 46 jaar heeft sinds twee jaar pijnklachten onder de linker hiel. De klachten bestaan uit pijn bij opstaan na rust, vooral in de ochtend wanneer ze uit haar bed stapt. Ook in de loop van de dag, bij een langere belasting, geeft de linker hiel pijnklachten in de vorm van stekende pijn. In rust kan deze nog wat na zeuren. Ze is veel thuis met haar tienerdochters.

Welke therapieën zijn reeds toegepast?

Voor ons, bij het Hielpijncentrum, is het belangrijk om te weten welke therapieën reeds zijn toegepast en met name hoe deze zijn toegepast.

De patiënt had reeds een nachtspalk, die ze gedurende drie weken heeft gedragen bij het slapen. Het ging een stuk beter, dus is ze hiermee gestopt. Ook heeft ze fysiotherapie gehad. De therapie bestond uit shockwave behandelingen en rekoefeningen. Deze rekoefeningen heeft ze gedurende drie weken volgehouden. Daarnaast heeft ze een paar steunzolen die ze alleen buitenshuis in haar schoenen draagt.

Onderzoek

Druk aan de onderzijde van de hiel, meer aan de binnenzijde, geeft veel pijn. De patiënt heeft een voettype met een hoge wreef, waarbij de voorvoet lager staat dan de achtervoet. Als ze staat, kantelt het hielbeen wat naar binnen. Daarnaast heeft ze last van overgewicht. Tijdens het onderzoek draagt ze een paar platte instappers met een zachte flexibele loopzool.

Aanvullend onderzoek

Als aanvullend onderzoek hebben wij een echografisch onderzoek verricht. Hierbij was een verdikking van de peesplaat onder het hielbeen, bij de aanhechting van de peesplaat, zichtbaar. Het gaat om een bolronde verdikking, waarbij de vezels van de pees niet mooi doorlopen. Er is geen hielspoor aanwezig.

Oorzaken

De oorzaak van een verdikte peesplaat is vrijwel altijd een overbelasting. Ze wilde overgewicht kwijt en ging intensief wandelen op een paar platte/slappe gympen.

Therapie

Nachtspalk

De patiënt heeft al veel behandelingen gehad die vaak goed werken bij deze klacht, echter is de manier waarop je de therapie inzet van groot belang. Zo is het belangrijk dat de nachtspalk gedurende drie maanden wordt gedragen, ook als de klachten afnemen.

Rekoefeningen

We adviseren rekoefeningen elke dag uit te voeren gedurende een aantal maanden. Steunzolen moeten prettig zitten, de kanteling van het hielbeen verminderen en de pijnlijke plek drukvrijleggen.

Schoenaanpassing

Schoenen spelen een hele belangrijke rol bij deze klacht. In mijn eerdere blog van 14 mei 2015 is dit reeds beschreven. Het is belangrijk dat de patiënt schoenen met hielheffing en een stijve- rondlopende loopzool draagt met de steunzolen. Het heeft alleen effect als ze deze combinatie zo veel mogelijk draagt. Dus ook in huis.

Rust

Daarnaast is het belangrijk dat ze rust neemt. Tijdelijk geen lange wandelingen meer.

Aanvullende therapieën

Als de klachten na zes weken niet voldoende zijn afgenomen, kunnen we dit nog aanvullen met shockwave therapie door een van onze hielpijn specialisten of wij vragen de huisarts of hij/zij wil overwegen een ontstekingsremmer voor te schrijven. Deze kunnen niet in combinatie met elkaar ingezet worden.

Hoe is het afgelopen?

De patiënt merkte na drie weken al resultaat. De klachten nemen langzaam af. Nu is het belangrijk door te zetten en niet te vroeg de pees veel te belasten.

Maak een afspraak

Benieuwd hoe het Hielpijncentrum uw hielklachten kan verhelpen? Neem contact met ons op voor een consult.

Maak een afspraak

Deel deze pagina