Rollende schoenen (deel 2)

Naar de winkel voor schoenen met afwikkeling

In een eerder blog heb ik beschreven waarom schoenen met afwikkelcompensatie voet- en enkelklachten kunnen helpen verminderen, maar ook wat de eigenschappen van deze schoenen zijn.

Schoenen met afwikkelcompensatie betreft niet alleen maar orthopedische schoenen. Tegenwoordig zijn er ook confectieschoenen te koop in de schoenenwinkel waarin al een afwikkeling ingebouwd is tijdens de productie. Sommige schoenenmerken hebben in het ontwerp van de loopzool een afwikkeling gemaakt. Dit blog leert je over afwikkelcompensatie en er worden een aantal afwikkelschoenen beschreven, welke gewoon verkrijgbaar zijn in de schoenenwinkel.

Kenmerken afwikkelcompensatie

Afwikkelcompensatie bestaat in diverse typen en maten. Een overzicht van de kenmerken die een belangrijke rol spelen in het vinden van de juiste schoenen bij voetklachten:

1. Type afwikkeling

Voorvoetafwikkeling

Het hoogste afwikkelpunt bevindt zich net achter de koppen van de middenvoetsbeentjes. Geschikt voor voorvoetklachten.

Vloeiende rolafwikkeling

De gehele voet wordt geholpen in de afwikkeling doordat de schoenzool in zijn geheel een ronde vorm heeft. Geschikt voor achter-, midden- en/ of voorvoetklachten.

2. Hoeveelheid afwikkeling

Voorvoetklachten

Weinig afwikkeling, waardoor een dunne zool mogelijk.

Achtervoetklachten

Veel afwikkeling, waarvoor een dikke zool nodig is.

3. Hakhoogte

Hielheffing

Komt tegemoet aan verkorte pezen en spieren door een hogere hak.

Zero-drop

Komt tegemoet aan de natuurlijke stand van de voet, doordat de achter- en voorvoet op dezelfde bevinden (of te wel: geen hak).

4. Stijfheid van de zool

Een stijve zool geeft verlichting aan de klachten als het buigen van de gewrichten pijnlijk is. Zoals bij instabiele tenen, bij iedere buiging kan de teen uit de kom raken. Als de zool stijf is, dan wordt de druk op het gewricht nog meer verminderd.

Valkuilen

Een hype van een paar jaar geleden zijn de fitnesschoenen (bijvoorbeeld Sketchers, Shape Up). Dit zijn schoenen met afwikkelcompensatie en vaak een erg zachte zool. De schoenen zouden zorgen voor een intensiever gebruik van spieren, toename vetverbranding en als bonus een strakker lijf. Een aantal van deze merken zijn aangeklaagd wegens misleidende informatie en inmiddels gestopt met de productie van deze fitnesschoenen. Als je op zoek bent naar schoenen met afwikkelcompensatie wees dan bedacht op de valkuil; te zachte zool. Want een zachte zool zorgt voor instabiliteit, wat kan leiden tot overbelasting van pezen en gewrichten. Maar ook het risico met zich meebrengt van het verzwikken van de enkel. Controleer altijd of de zool op alle plaatsen dezelfde stevigheid/ hardheid heeft.

Modieuze schoenen

Meestal hebben nette elegante schoenen weinig afwikkelcompensatie en geen ruimte voor een steunzool. Echter bieden de onderstaande merken mooie schoenen met afwikkelcompensatie en vaak ruimte voor een steunzool.

Joya Shoes

Diverse modellen modieuze schoenen van sandalen tot aan ballerina’s en sneakers. Vanwege de zachte zool is de schoen instabiel, waardoor minder geschikt voor instabiele enkels en klachten bij artrose. Onderverdeling in drie gradaties in afwikkeling; Soft-Roll (volledige afwikkelcompensatie), Soft-style (afwikkelcompensatie) en Soft-Pro (voorvoetafwikkeling).

Dansko

Diverse modellen modieuze schoenen van sandalen tot aan laarsjes en pumps. Diverse gradaties met voorvoetafwikkeling en stijfheid van loopzool, met name geschikt voor voorvoetklachten.

El naturalista

Schoenen met een dikke crêpe rubber zool, waardoor de zool stijf is onder de voorvoet.

Earthies

Modieuze schoenen met afwikkelcompensatie

Stuppy

Deze wat klassiekere schoenen zijn voorzien van een verstijfde loopzool die de voorvoet stabiel in de schoen houdt. Tevens sandalen en slippers.

Sportieve schoen

Schoenen met een afwikkelcompensatie en een sportief uiterlijk en ruimte voor het gebruik van een steunzool.

Mephisto

De productlijn Sano van Mephisto heeft sandalen en schoenen met een goede stabiele volledige afwikkelcompensatie.

Xelero

Schoenen met een volledige afwikkeling. Ook geschikt voor wandelingen.

MBT

Schoenen met een volledige afwikkeling, geschikt voor klachten in de enkel en de middenvoet. Doordat de schoenen onder de hiel een zacht dempingsblok hebben zijn ze enigszins instabiel. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor iedereen.

Stretchwalker

Schoenen met afwikkeling, met name in de voorvoet.

Sport

Alvorens schoenen met afwikkelcompensatie voor het sporten te gaan gebruiken moet je je er van bewust zijn dat schoenen met afwikkelcompensatie minder stabiel zijn dan de sportschoen met de gewone zool. De schoenen worden minder stabiel naarmate de dikte van de zool toeneemt. Hierbij komt niet alleen het zwaartepunt hoger te liggen, maar wordt de gevoelswaarneming met de grond minder. Schoenen met afwikkelcompensatie zijn met name geschikt bij sporten waar voorwaarts bewogen wordt als wandelen en hardlopen. Ze zijn minder geschikt voor sporten met veel zijwaartse bewegingen als tennis en volleybal. De meeste sportschoenen bieden ruimte voor het gebruik van een steunzool.

Hoka

Dit merk heeft stabiele schoenen met extra demping onder de hiel en voorvoet ontwikkeld speciaal voor wandelen en hardlopen. De schoenen zijn geschikt voor zowel pijn onder de hiel als onder de voorvoet.

Tecnica

De trailruncollectie is voorzien van afwikkelcompensatie in meerdere gradaties.

Altra

Dit merk heeft een aantal schoenen in zijn collectie met afwikkelcompensatie met een brede leest. Alle schoenen zijn uitgevoerd met zero drop, hierbij zijn zowel de hiel als voorvoet op dezelfde hoogte, waardoor ze minder geschikt zijn voor hielpijn- en achillespeesklachten. Geschikt voor wandelen en hardlopen.

New Balance

Het model 928 kenmerkt zich door afwikkeling in de voorvoet en een brede, ruime teenbox. Hierdoor is deze wandelschoen bijzonder geschikt voor voorvoetklachten en afwijkende teenstanden.

Voor in huis

Fitflop

Met name bekend om zijn slippers met zachte dempende afwikkelcompensatie. Handig voor in en rondom huis of bij het zwembad.

Dansko

Naast schoenen heeft dit merk ook diverse modellen klompen, slippers en sandalen. Ook geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de zorg!

Tot slot

De belangrijkste tip die ik kan meegeven als je schoenen met afwikkeling gaat kopen; pas de schoenen, loop er op en ervaar zelf wat de schoen voor de voet doet. Wij podologen verstand van voeten. Maar wij voelen niet wat jou voeten voelen.

In mijn volgende blog “Rollende schoenen – Een orthopedische voorziening” leg ik uit wat er gebeurt met de schoen als je een OVAC voorgeschreven krijgt als een confectieschoen met afwikkeling niet voldoende verlichting aan de klachten geeft.