Rollende schoenen (deel 3)

Een orthopedische voorziening

In de vorige twee blogs over rollende schoenen heb ik onder andere uitgelegd dat afwikkelcompensatie in de schoen kan bijdragen aan het verminderen van voet- en enkelklachten, wat de kenmerken zijn van afwikkelcompensatie, maar ook wat voor schoenen met afwikkelcompensatie er in de schoenenwinkel te koop zijn. Soms is een standaard confectieschoen met afwikkelcompensatie niet voldoende om voet- en/ of enkelklachten te verminderen en zou een Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen (OVAC)-verstrekking een volgende stap zijn in het traject van conservatieve behandeling.

OVAC

Soms is het nodig om bij de behandeling van bepaalde voet- en/ of enkelklachten de schoen verder aan te passen. Een behandeld arts kan een orthopedische voorziening voorschrijven als hulpmiddel in de behandeling van voet- en enkelklachten. De orthopedisch schoentechnicus zal extra materiaal plaatsen in de zool van de schoen. Afhankelijk van het individuele ontwerp zullen er rondingen in de zool gemaakt worden om de afwikkeling van de voet te sturen. Soms wordt er ook stijf materiaal tussen de zool geplaatst, zodat de schoen niet kan buigen.

Dikte van de zool

Bij een OVAC-aanpassing verandert het uiterlijk van de schoen. Het belangrijkste kenmerk van afwikkelcompensatie is de ronde vorm van de zool. Om dit toe te kunnen passen is er enig volume van de loopzool nodig. Over het algemeen geldt hoe dikker de zool, hoe meer afwikkeling de schoen heeft. Hoeveel afwikkelcompensatie nodig is, is afhankelijk van het soort klachten. Bij enkelklachten is er vaak veel afwikkelcompensatie nodig en dus een dikke zool. Terwijl voorvoetklachten vaak voldoende hebben aan een dun “afwikkelbalkje”. Bij een afwikkelcompensatie kan het zijn dat de hak van de schoen meer hielheffing krijgt, hierbij is er richting de tenen een kleine afname in dikte van de loopzool. Door meer hielheffing te geven aan een schoen, wordt er minder hard getrokken aan de achillespees.

Confectieschoenen

Voor een OVAC-aanpassing worden confectieschoenen gebruikt. Dit kunnen nieuwe schoenen zijn of schoenen uit de schoenenkast. Een orthopedische schoenmaker kan van iedere schoen een mooie OVAC maken, maar belangrijker is dat de OVAC functioneel is en lekker zit. Een aantal tips bij het kiezen van de juiste schoen om te gebruiken voor een OVAC-aanpassing.

  1. Comfort – Kies een schoen die nu al lekker zit. Een schoen die voor de aanpassing niet lekker zit, zal na de aanpassing niet veel beter zitten.
  2. Schoenmaat – Kies de juiste schoenmaat met doorveerruimte. Bij een OVAC-aanpassing worden de schoenen stijver. Doordat de schoen zich minder naar de voet kan vormen en de voet tijdens het lopen toch doorveert, kunnen de tenen eerder de voorkant raken.
  3. Levensduur – Kies schoenen die niet te oud zijn of van te slechte kwaliteit. Indien een schoen te slap is, zal de OVAC-aanpassing instabiel kunnen worden of te snel verslijten.
  4. Gewicht – Bij een OVAC-aanpassing wordt extra materiaal tussen de zool geplaatst. Hierdoor word de schoen iets zwaarder van gewricht. Kies daarom een schoen die niet te zwaar is.
  5. Veters – Kies liever geen instappers of schoenen die los rond de enkel zitten. Doordat de zool van de schoen stijver is zal de hiel zich in de schoen omhoog willen bewegen. Bij schoenen die te los rondom de enkel zitten, zal de voet gaan slippen in de schoen. Door te kiezen voor schoenen met veters wordt dit voorkomen
  6. Uitneembare binnenzolen – Als de binnenzolen uit de schoenen gehaald kunnen worden, ontstaat er ruimte voor steunzolen.
  7. Breed loopvlak – omdat de zool dikker wordt neemt de kans dat de voet er vanaf kiepert toe. Zeker als u toch al makkelijk valt of uw enkel verzwikt is het heel belangrijk schoenen te kiezen die een breed draagvlak hebben, Laat u adviseren in een gespecialiseerde schoenenwinkel.