Spaanse peper als pijnstiller voor uw voetklachten

Medisch toepassen van capsaïcine

Spaanse of rode peper is één van de belangrijkste specerijen om gerechten 'heet' te laten smaken. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper heet capsaïcine. Het capsaïcine stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. Capsaïcine wordt tegenwoordig steeds meer medisch toegepast. Vooral bij zenuwpijn en bij gewrichtspijnen geldt het als pijnstiller, en daarom kan het voor sommige mensen met pijnlijke voeten een remedie voor hun klachten zijn.

Pijnstiller bij zenuw-, spier en gewrichtspijn

Capsaïcine blijkt te werken als pijnstiller bij zenuwpijnen, spierpijnen en gewrichtspijnen (reuma, slijtage). Het werkingsmechanisme van capsaïcine verschilt per aandoening. Capsaïcine in crèmes en gels (0,075%) die bij pijn op het lichaam wordt gesmeerd geeft een warmtegevoel en een betere doorbloeding waardoor het pijn verlichtend werkt bij gewrichts- en spierpijn. De brandende pijn op de plaats van smeren, die bij een derde van de patiënten met name op de eerste 2–3 dagen optreedt, beperkt het gebruik.

Bij zenuwpijn wordt capsaïcine in hogere concentratie (8%) via een pleister toegediend. De pijnvezels worden hierdoor minder gevoelig voor pijn gemaakt en dit effect kan wel maanden pijnverlichting geven. De pleister moet door een arts of een verpleegkundige onder toezicht van een arts worden aangebracht. Op de voeten blijft de pleister 30 minuten zitten en op andere plaatsen 60 minuten. De werking van een eenmalige behandeling met een pleister houdt 12 weken aan. Het aanbrengen van de pleister kan elke 90 dagen worden herhaald, afhankelijk van de terugkeer van de pijn. Voor het gebruik van deze pleister moet u op een polikliniek Pijnbestrijding zijn.

Is het gebruik van capsaïcine veilig?

Capsaïcine wordt al jaren gebruikt als voedsel en ook het gebruik op de huid is veilig. Wel kan er op de plaats van toediening tijdelijk en plaatselijke een huidreactie(pijn en/of roodheid) optreden. Bij de capsaïcine pleister kan er tijdelijk een brandend gevoel, overgevoeligheid en roodheid met een verergering van de pijn op de plaats van toediening optreden.

Zenuwpijnen aan de voeten zijn moeilijk te behandelen. Zenuwpijnen door gordelroos, aids, suikerziekte, kanker, chemokuren, en zenuwbeschadigingen kunnen vreselijk en erg belemmerend zijn. De pijn reageert vaak niet op gewone pijnstillers. De capsaïcine pleister kan dan een oplossing zijn. Naast een vermindering van de pijn kan ook de slaap en de vermoeidheid verbeteren.

Deel deze pagina