Verzwik nooit meer je enkel

Pijn, zwelling en een grote blauwe plek

In dit blogartikel bespreek ik een veel voorkomend probleem, namelijk een verzwikte enkel. De enkel kan op een onbewaakt moment een kanteling naar buiten maken. Daarop volgt pijn, zwelling en soms een grote blauwe plek. Het herstel duurt afhankelijk van de impact enkele weken tot een half jaar. Wat blijft is een instabiele enkel met vergrote kans om opnieuw te zwikken.

Wat gebeurt er bij het verzwikken van de enkel?

Bij het verzwikken van de enkel wordt de enkelband wat ruimer (opgerekt) en kan soms inscheuren of zelfs afscheuren. Het betekent vaak dat een sport die men bijvoorbeeld elke week uitvoert moet stoppen. En daarmee tegelijkertijd het einde van een wekelijks terugkomende sociale activiteit.

Hoe voorkom ik een verzwikte enkel?

Met een goede schoen in combinatie met therapiezolen kan de stabiliteit van de enkel aanzienlijk verbeteren. Maar op ongelijke ondergrond of bij ongecontroleerde bewegingen kan deze ondersteuning nog steeds onvoldoende zijn. Wat kunt u er aan doen?

Braces

Er zijn allerlei braces in de handel die de enkel meer stevigheid biedt. Het probleem is dat deze vaak veel ruimte innemen in de schoen. Daarnaast beperken ze vaak de bewegingsruimte die noodzakelijk is om op de juiste manier de voeten af te wikkelen.

Intapen

Sporters met risico op verzwikken kunnen gebruik maken van het intapen van de enkels. Maar ook tape heeft nadelen. Het is elke keer weer een heel karwei om de tape te plaatsen en er kan door de lijm irritatie van de huid optreden. Zelfs allergische reacties kunnen voorkomen.

Enkelbrace van EXO-L

Gelukkig is er inmiddels een oplossing die deze nadelen niet heeft en zwikken verleden tijd is. De enkelbrace van EXO-L is een zeer secuur aangemeten ondersteunende schaal rond de enkel met een bevestiging aan de buitenzijde van de (sport) schoen. De schaal wordt door middel van een 3-D scanner aangemeten. Veel top-sporters maken er bij elke sportactiviteit gebruik van. De foto toont de enkelbrace bevestigd aan de schoen. Het Hielpijncentrum adviseert deze enkelbrace als u niet meer wil zwikken. U kunt meer informatie vinden en een afspraak maken voor aanmeten via exo-l.com.

Maak een afspraak

Heeft u last van een verzwikte enkel? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina