“Walk a mile in my shoes”

Wat als je loopafstand beperkt is?

“Walk a mile in my shoes” is een prachtig lied dat Elvis Presley in de jaren ‘70 tot een wereldhit zong. Het lied gaat over tolerantie en ieders behoefte aan begrip. Voordat je iemand beledigt, bekritiseert, en veroordeelt, loop eerst een mijl in haar/zijn schoenen. Een prachtige boodschap, maar hoe is het als je loopafstand fors beperkt is en je praktisch niet meer kan lopen? Hoe is het dan om een grote afstand in die schoenen te lopen?

De afstand die iemand kan lopen, heeft veel invloed op zowel het lichamelijk als geestelijk functioneren. Vele aspecten van je gezondheid zijn verbonden met je loopafstand, vooral bij ouderen. Als je moeilijk loopt, nemen je pijnklachten toe, neemt de kwaliteit van leven af en kan je minder omgaan met je belemmeringen.

Minimaal 400 meter in zes minuten

In de geneeskunde wordt de zes minuten loopafstand vaak als maat gebruikt. Dit is de maximale afstand die iemand in zes minuten kan lopen. Leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht beïnvloeden de loopafstand, maar een afstand van meer dan 400 meter wordt als normaal gezien.

Als de 6 minuten loopafstand minder dan 400 meter is, neemt de kans op een verminderde kwaliteit van leven toe, maar ook de kans op sociaal isolement, neerslachtigheid en angst. Daarom is het van belang om zeker bij ouderen de loopafstand mee te nemen in de beoordeling van iemands klachten en om te proberen de loopafstand te verbeteren.

Hielklachten en een slechte bloeddoorstroming

Een beperkte loopafstand komt vooral door een afgenomen loopvermogen door voetklachten, slechte bloeddoorstroming van de benen, of een vernauwing in de wervelkolom. Minder vaak komt het door een slechte conditie en dan denk je aan: een zittend bestaan, oudere leeftijd, overgewicht, slaapstoornissen, en vermoeidheid. Een goede diagnose voor de oorzaak van de beperkte loopafstand vergt soms tijd en geduld, maar is zo belangrijk. Als je de oorzaak weet, dan hoort het doel van de behandeling een zes minuten loopafstand van meer dan 400 meter te zijn.

“Walk a mile in my shoes”. Pas als je loopafstand beperkt is, zie je hoe fijn het is om te kunnen lopen.

Deel deze pagina