Wanneer ben ik weer van mijn hielpijn af?

Onderzoek naar de duur van hielpijn

Mocht u last hebben van hielpijn, dan wilt u daar vanzelfsprekend zo snel mogelijk van af. Toch kan hielpijn hardnekkig zijn en langer duren dan gewenst. Het zou prettig zijn als u van tevoren beter zou kunnen weten hoe lang uw hielpijn ongeveer gaat duren. Helaas is over het inschatten van de duur van de hielpijn maar weinig bekend.

Kort geleden werd er in de Verenigde Staten een onderzoek uitgevoerd bij 60 mensen met hielpijn met als doel voorspellers van de uitkomst van behandeling te vinden. Deze mensen kregen als therapie verschillende vormen van fysiotherapie. Zo werd er onder andere manuele therapie toegepast en deden de mensen rekoefeningen van de peesplaat onder de voet.

Hoe lang heeft u al hielpijn?

Er werd bekeken welke factoren voorspellend waren voor het verminderen van de hielpijn. Uiteindelijk bleek dat wanneer er langer dan 7 maanden hielpijn bestond het herstel minder succesvol was dan wanneer de hielpijn korter bestond. Andere onderzochte factoren hadden geen relatie met de kans op een succesvol herstel. Het lijkt dus zaak bij hielpijn niet te lang te wachten voor u aan behandeling gaat beginnen.

Hoe groot is uw hielspoor?

Een andere recente studie onderzocht de grootte van een hielspoor (zichtbaar op een röntgenfoto) in relatie tot de ernst van de hielpijn. Bekend is dat een hielspoor bij mensen zonder hielpijn ook kan voor komen, maar beduidend vaker als er hielpijn bestaat op basis van een geïrriteerde peesplaat onder de voet. Aan deze Turkse studie deden 87 mensen met hielpijn mee. Er werd geconstateerd dat hoe groter de hielspoor onder de voet op de röntgenfoto was, hoe meer hielpijn de mensen hadden.

De Turken onderzochten helaas niet of de mensen met meer hielpijn en een grotere hielspoor ook langer over het herstel deden. Of de grootte dan ook voorspellend is voor de duur van het herstel is daarom nog niet te zeggen. Dit is voer voor onderzoek in de toekomst.

Blijf niet te lang wachten!

Voor nu is het met name zaak niet te lang te wachten met het behandelen van hielpijn, zoals bleek uit de Amerikaanse studie. Eerder beginnen leidt tot meer succes!

Deel deze pagina