Welke mogelijke oorzaak van hielpijn behandel je als eerste?

Achteraf weet je het…

Een 82-jarige vrouw bezocht het spreekuur. Ze had van een kennis van ons gehoord. Deze kennis was na een behandeling goed verbeterd en nu wilde zij dit ook. Samen met haar zoon had ze er een aanzienlijke reis voor over en hoopvol zat ze tegenover mij. “Wat kan ik voor u doen?”, was mijn vraag.

Sinds een heupoperatie 6 jaar geleden had ze last van pijn in haar rechter been en voet. Haar loopafstand was verminderd tot circa 20 meter, en haar grootste angst was dat ze steeds moeilijker in haar auto kon komen. Straks kon ze niet meer autorijden. Dat mocht niet gebeuren.

Er was een vernauwing in haar rug vastgesteld maar het was niet zeker of dit bij haar deze klachten veroorzaakten. Na een lichamelijk onderzoek vond ik nog vier andere mogelijke oorzaken: pijn vanuit haar tussenwervelschijven, een tarsaal tunnel syndroom, een kleine vezel neuropathie, en een metatarsalgia.

“Heeft u behandelmogelijkheden voor mij?”, was haar vraag. Ze wilde luid en duidelijk een Ja of Nee, en zo ja een goede behandeling, en dan was alles opgelost.

Mijn antwoord verraste haar en maakte haar onzeker. Ik legde haar uit dat ik vijf mogelijke oorzaken voor haar klachten zag met een ieder een goede kans op verbetering na een behandeling. Mijn probleem was meer: welke oorzaak moest ik als eerste aanpakken?

Misschien is dit ook vaak aan de hand bij de beoordeling van voetklachten. Meerdere oorzaken kunnen tegelijkertijd klachten geven en welke oorzaak moet je dan als eerste aanpakken. Het is een moeilijke keuze die je niet oplost met een multidisciplinaire aanpak of bespreking. Het wegen van de factoren doe je vaak op je gevoel en dit wordt bepaald door je kennis, kunde, en ervaring.

Nu maar hopen dat ik het juiste gevoel had voor deze sympathieke vrouw. Zoals ik haar al zei: pas bij een succesvolle behandeling weet ik dat ik de juiste diagnose heb gesteld. Oftewel achteraf heb ik pas gelijk.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij een hielpijnexpert in het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina