Welke pijnstiller is geschikt voor hielklachten?

Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum

Een mevrouw van 65 jaar kijkt me hoopvol aan. Ze heeft veel last van haar voeten. Het is een brandende, zeurende, scherpe pijn in haar beide voeten die haar veel belemmeringen geeft. Ze heeft er veel aan gedaan, ze heeft veel zorgaanbieders gezien, en veel adviezen opgevolgd. Pijnstillers gaven haar soms wel enig effect maar de bijwerkingen bevielen haar niet. Ze gebruikt paracetamol maar het effect is gering. Onderzoek van haar voeten gaven aanwijzingen voor zenuwpijn als oorzaak van haar klachten. Ik antwoord op haar vraag over pijnstillers: Dat hangt van uw klachten af. Ze keek me nu vragend aan. Er zijn toch verschillende pijnstillers, variërend in sterkte en bijwerkingen. “Is een keuze van een geneesmiddel niet een afweging tussen de sterkte van de pijnstiller en de kans op bijwerkingen?”

Keuze op basis van bijwerkingen of op basis van hielklachten

Ik leg haar uit dat dit vaak zo wordt gesteld maar dat we ook een inschatting kunnen maken op basis van haar klachten. De antwoorden op de volgende vragen zijn van belang. Hoe is de pijn tijdens staan en lopen? “Bij lopen heb ik een heel intense en erge pijn, die het lopen en staan belemmeren.” Om deze pijn draagbaar te maken is vaak een zware pijnstiller noodzakelijk. Hoe is uw pijn tijdens liggen en zitten? “In rust heb ik weinig pijn. Als ik veel pijn heb ga ik juist zitten met de voeten omhoog of ga ik liggen.” Is u loopafstand beperkt? “Mijn loopafstand is door deze klachten ernstig belemmerd.”

Geen pijnstilling, maar een zenuwbehandeling

Mijn advies aan deze vrouw was om serieus te overwegen of ze wel pijnstillers wil. Vanwege haar ernstige pijn tijdens staan en lopen heeft ze zware pijnstillers nodig. Echter in rust heeft ze weinig last van pijn en kunnen de bijwerkingen de overhand nemen. Als haar loopafstand ook beperkt is, kan ze beter een behandeling van de pijnlijke zenuwen van haar voeten overwegen. We geven dan een injectie bij de zenuw waarna elektrische stroom of medicatie de zenuw tot rust kan brengen en zo de pijn kan verminderen.

Deze behandeling kan haar loopafstand vergroten. Misschien heeft ze dan een kans op een leven zonder pijnstillers of bijwerkingen maar wel met een goede pijnstilling die ook haar loopafstand kan verbeteren. Daarnaast hebben we nog wel enkele tips om haar te helpen om haar pijn te verlichten: goed passende en ondersteunende schoenen en een koud voetbad.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van onze vestigingen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina