Zoekt en gij zult vinden

Een pijnlijke kuitbeenzenuw

“Kan u nog iets voor me betekenen?” De heer G heeft veel last van zijn linkerknie. Er is ernstige slijtage in zijn knie geconstateerd. Vanwege omstandigheden is een operatie niet mogelijk. De orthopeed heeft hem tweemaal een injectie in zijn knie gegeven maar zonder resultaat. Hij was blij dat hij snel gezien kon worden. We onderzochten zijn heup, zijn knie, en zijn voet. Zijn linkerknie staat fors naar buiten gekanteld en zijn linkervoet is erg pijnlijk. Deze bevindingen wijzen op een pijnlijke kuitbeenzenuw.

De kuitbeenzenuw (= de nervus peroneus) is een zenuw die door de knieholte loopt en ervoor zorgt dat we onze voet kunnen opheffen en omhoog kunnen draaien. Ter hoogte van de knie splitst de kuitbeenzenuw zich in de oppervlakkige en diepe kuitbeenzenuw. Irritatie van de oppervlakkige kuitbeenzenuw kan een brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van het onderbeen, enkel en de voet geven. De pijn neemt toe bij belasting van de onderbeenspieren, en kan een aanzienlijke beperking van de loopafstand geven. Ook is het een oorzaak voor struikelen en een verhoogde valneiging.

Geïrriteerde kuitbeenzenuw

Irritatie van de nervus peroneus superficialis is vaak het gevolg van langdurige mechanische prikkeling. Slijtage van de knie kan de kuitbeenzenuw irriteren doordat er aan deze zenuw wordt getrokken, zeker als de knie ook nog naar buiten is gekanteld. Gelukkig komt het niet vaak voor maar je dient er wel bedacht op te zijn. Het bewijs voor deze diagnose is een goed resultaat na de behandeling van de kuitbeenzenuw.

Behandeling met gepulseerde stroom

We informeerden hem over een behandeling van deze zenuw met gepulseerde stroom. Een nieuwe methode met weinig kans op bijwerkingen maar wel met een goede kans op langdurige pijnverlichting. Een behandeling van de kuitbeenzenuw gaf bij de heer G. een duidelijke pijnverbetering en hij kon beter lopen. Met een lach nam hij afscheid.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van onze vestigingen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina