Zware tijden gaan voorbij..

Maar sterke mensen houden vol

In een interview vertelde Terence Kongolo, een viervoudige Oranje-international voetbal, over zijn 348 dagen blessureleed. Eindelijk kon hij zijn rentree maken. “Zware tijden gaan voorbij, maar sterke mensen houden vol.” God zal me belonen voor mijn harde werk. Dit is een profvoetballer met lichamelijke malheur en een hele begeleidingsstaf, maar hoe is het voor iemand anders die deze begeleiding ontbeert?

Hoe is de medische begeleiding bij iemand met ernstige voetklachten en een verminderde loopafstand? Voetklachten zijn voor artsen moeilijk in te schatten en er zijn weinig aanknopingspunten voor diagnose en therapie. Vaak zijn de klachten van een persoon niet specifiek genoeg, en het lichamelijk onderzoek onvoldoende onderscheidend. Heeft iemand een zenuwirritatie aan zijn voet dan is er veel overlap tussen de verschillende zenuwen; zodanig dat een pijnlijke plek aan de voet door verschillende zenuwen kan worden veroorzaakt. Ook is de conclusie vanuit aanvullend onderzoek, zoals röntgenfoto’s of MRI, beperkt. Er kunnen afwijkingen zichtbaar zijn maar zijn deze ook de oorzaak van iemands klachten?

De medische kennis en kunde over voetklachten is nog onvoldoende. En ook wij moeten aan de bak. Meer medische kennis krijg je door veel patiënten te zien om ervaring op te doen, kritisch te zijn, transparant te wezen over je resultaten en meer met andere disciplines samen te werken. Dit zal voor de dokteren hard werken zijn. Misschien denken ze dan aan Terence: “Sterke mensen houden vol, en worden beloond voor hun harde werk”. Een tevreden patiënt is waar het om gaat.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van onze vestigingen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina