Oorzaken van een ontstoken tibialis anteriorpees

Veroudering

De meest voorkomende oorzaak voor de peesontsteking is veroudering van het peesweefsel, meestal gecombineerd met overgewicht. De klachten ontstaan vooral op of na middelbare leeftijd.

Overbelasting

De pees en peesschede kunnen ook ontstoken raken door overbelasting. De pees van de voorste scheenbeenspier staat op spanning wanneer u uw voet naar beneden buigt. Activiteiten die erg belastend zijn voor deze pees zijn bijvoorbeeld: gevechtssporten waarbij veel geschopt wordt met gestrekte voet, voetballen of heuvel af rennen. Wanneer een sporter plotseling intensiever gaat trainen is er risico op overbelasting van de pees.

Hoge hakken

Wanneer u veel op hoge hakken loopt, staat uw voet steeds in gestrekte positie. De tibialis anteriorpees staat dan meer op spanning dan bij het dragen van een platte schoen. Dit kan een oorzaak zijn van een peesontsteking.

Druk van buitenaf

De pees kan ook geïrriteerd raken door druk van buitenaf, bijvoorbeeld door een scheenbeschermer of schoenrand die steeds tegen de pees duwt.

Soms raakt de pees geïrriteerd nadat er bij een voetoperatie een metalen plaatje in de voet is geplaatst. Wanneer het plaatje de pees raakt kan dit irritatie geven. Een voorbeeld van een operatie waarbij dit kan gebeuren is een TMT-I artrodese.

Voorbeeld van het plaatje dat de tibialis anterior pees kan irriteren
Voorbeeld van het plaatje dat de tibialis anterior pees kan irriteren. De pees hecht aan het bot precies op de plaats waar het plaatje zich bevindt.

Deel deze pagina