Een bult op mijn achillespees, wat is dat?

Een slijmbeursontsteking bij de hiel, ook wel bursitis genoemd

Met regelmaat zien wij patiënten met een rode dikke bult aan de achterzijde van de hiel. In de regel hebben we te maken met een slijmbeursontsteking bij de hiel, ook wel bursitis genoemd. De patiënten vragen mij wat het is en wat eraan te doen is. Om het een en ander uit te leggen bespreek ik een veel voorkomende situatie.

Oppervlakkige slijmbeursontsteking bij de hielOppervlakkige slijmbeursontsteking
Diepe slijmbeursontsteking bij de hielDiepe slijmbeursontsteking
Oppervlakkige slijmbeursontsteking bij de hielDiepe slijmbeursontsteking bij de hiel
Oppervlakkige slijmbeursontstekingDiepe slijmbeursontsteking

Praktijkvoorbeeld van een bult op de achillespees

Een vrouw 45 jaar, sinds 2 maanden fulltime verkoopster in een luxe kledingzaak, heeft zeer pijnlijke bult achterop achillespees. Zij kan hierdoor de, bij haar werkkleding voorgeschreven schoenen, niet meer dragen zonder heftige pijn. De huisarts heeft pijnstillers voorgeschreven en de keuze gegeven om of een ontstekingsremmende injectie te nemen of te kiezen voor een doorverwijzing naar het Hielpijncentrum Almere voor diagnose en oplossing. Mevrouw gaf voorkeur aan het Hielpijncentrum.

Diagnose van de slijmbeursontsteking bij de hiel

Er was een duidelijke rode dikke zwelling aan de rechterhiel. Met behulp van echografie kwamen we snel achter het probleem. We kunnen zien dat het een ontsteking rond de slijmbeurs was die zit tussen de achillespees en de huid. Deze wordt ook wel de oppervlakkige slijmbeursontsteking genoemd.

Bij opmeten van de voeten bleek dat de rechtervoet een maat groter was. Gelukkig had ze haar werkschoenen (pumps) meegenomen. De schoenen hadden een wat harder contrefort (achterzijde schoen) en veroorzaakt de irritatie op de slijmbeurs. We hebben na de diagnose stilgestaan bij de aanpak op korte- en lange termijn. De vrouw was blij dat er geen injectie nodig was.

Behandeling van oppervlakkige slijmbeursontsteking

Aanpak op korte termijn

De druk moet van de achterzijde af. We hebben het advies gegeven om voorlopig thuis en buitenshuis uitsluitend met schoenen zonder achterzijde te lopen tot de zwelling over is. Denk hierbij aan slippers met goede ondersteuning voor de voet. Voor op het werk hebben we slingback pumps geadviseerd. Dat zijn pumps met open hiel.

Aanpak op lange termijn

Eerst moet de zwelling en pijn over zijn. Om te zorgen dat het probleem niet terug komt bij deze vrouw is de beste oplossing om schoenen met verschillende maten aan te schaffen. Dit worden ook wel onparen genoemd. De 1-na beste oplossing is schoenen van de grootste maat voet aan te schaffen en de kleinste schoen op te vullen. Maar ook zijn schoenen met zacht contrefort en veters ook goed te gebruiken. De rechtervoet dient dan minder strak aangetrokken te worden.

Dit was een relatief eenvoudig te diagnosticeren en op te lossen probleem. Maar er kunnen bij oppervlakkige- of diepere bursitis meer oorzaken zijn, ieder met andere oplossingen. Bij het Hielpijncentrum kunnen we hierbij behulpzaam zijn.

Voor meer achtergrond informatie en uitleg over dit probleem verwijzen we naar 'slijmbeursontsteking bij de hiel'.

Maak een afspraak

Samen overwinnen wij uw hielklacht. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina