Een bult op mijn hiel, wat is dat?

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd

In het hielpijncentrum komen regelmatig cliënten met een dikke rode bult achterop de hiel. Ze vragen dan aan mij wat het is en wat eraan te doen is. In de regel hebben we te maken met een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd. Om het een en ander uit te leggen bespreek ik een veel voorkomende situatie.

Oppervlakkige slijmbeursontsteking
Diepe slijmbeursontsteking
Oppervlakkige slijmbeursontstekingDiepe slijmbeursontsteking

Praktijkvoorbeeld slijmbeursontsteking / bursitis

Vrouw 45 jaar, sinds 2 maanden fulltime verkoopster in een luxe kledingzaak, heeft zeer pijnlijke bult achterop hiel. Kan hierdoor de bij haar werkkleding voorgeschreven schoenen, niet meer aan zonder heftige pijn. Huisarts heeft pijnstillers voorgeschreven en keuze gegeven of een ontstekingsremmende injectie of doorverwijzing naar het Hielpijncentrum voor diagnose en oplossing. Mevrouw gaf voorkeur aan het Hielpijncentrum.

Bezoek bij het Hielpijncentrum

Er was een duidelijke rode dikke zwelling aan de rechterhiel. Met behulp van echografie kwamen we snel achter het probleem. We kunnen zien dat het een ontsteking rond de slijmbeurs was die zit tussen de achillespees en de huid. Deze wordt ook wel de oppervlakkige slijmbeursontsteking genoemd. Bij opmeten van de voeten bleek dat de rechtervoet een maat groter was. Gelukkig had ze haar werkschoenen (pumps) meegenomen. De schoenen hadden een wat harder contrefort (achterzijde schoen) en veroorzaakt de irritatie op de slijmbeurs. We hebben na de diagnose stilgestaan bij de aanpak op korte- en lange termijn. De vrouw was blij dat er geen injectie nodig was.

Aanpak op korte termijn

De druk moet van de achterzijde af. We hebben het advies gegeven om voorlopig thuis en buitenshuis uitsluitend met schoenen zonder achterzijde te lopen tot de zwelling over is. Denk hierbij aan slippers met goede ondersteuning voor de voet. Voor op het werk hebben we slingback pumps geadviseerd. Dat zijn pumps met open hiel.

Aanpak op lange termijn

Eerst moet de zwelling en pijn over zijn. Om te zorgen dat het probleem niet terug komt bij deze vrouw is de beste oplossing om schoenen met verschillende maten aan te schaffen. Dit worden ook wel onparen genoemd. De 1-na beste oplossing is schoenen van de grootste maat voet aan te schaffen en de kleinste schoen op te vullen. Maar ook zijn schoenen met zacht contrefort en veters ook goed te gebruiken. De rechtervoet dient dan minder strak aangetrokken te worden.

Dit was een relatief eenvoudig te diagnosticeren en op te lossen probleem. Maar er kunnen bij oppervlakkige- of diepere bursitis meer oorzaken zijn, ieder met andere oplossingen. Bij het Hielpijncentrum kunnen we hierbij behulpzaam zijn.

Voor meer achtergrond informatie en uitleg over dit probleem verwijzen we naar 'slijmbeursontsteking bij de hiel'.

Maak een afspraak

Samen overwinnen wij uw hielklacht. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Almere, Dieren of Eerbeek.

Maak een afspraak