Help, ik heb een bult onder mijn voet en hij doet pijn!

De ziekte van Ledderhose

Een (gelukkig) weinig voorkomend probleem onder de voet met soms behoorlijke gevolgen is één of meerdere bult(en) in de peesplaat onder de voet: de ziekte van Ledderhose. Een bult die er soms al jaren zit, maar nooit echt hinderlijk aanwezig. Totdat in de loop van de jaren steeds meer problemen ontstaan in de vorm van stevige pijnklachten.

De knobbels zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog

De knobbels zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog

De ziekte van Ledderhose is een aandoening waarbij er harde verdikkingen ontstaan in het bindweefsel van de peesplaat onder de voet. Het ziektebeeld is vergelijkbaar met de ziekte van Dupuytren in de handen. In de jaren ontstaan in het bindweefsel van de peesplaat onder de voet harde plekken die groter kunnen worden. Gevolg is dat de flexibiliteit van de voet minder wordt door het strakker komen te staan van de peesplaat onder de voet. Dit resulteert in pijn na lange tijd niet gebruiken van de voet (na liggen/na lang zitten) door het opnieuw opspannen van de peesplaat onder de voet wanneer de voet wordt belast tijdens staan en lopen.

Wat kan ik er aan doen?

In principe is er vrij weinig aan de aandoening zelf te doen. Afhankelijk van de ernst van de klacht is operatief ingrijpen de meest voor de hand liggende oplossing waarbij de bult kan worden verwijderd, helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat de klachten terug kunnen komen, vaak in ergere mate.

Een andere oplossing is het aanmeten van corrigerende inlays waarbij de pijnlijke plek (ken) wordt/worden vrij gelegd in de zool. In de zool wordt een uitsparing gemaakt waar tijdens staan en lopen de bobbel onder de voet als het ware in weg kan vallen zodat er geen drukpijn ontstaat.

Er verschijnen de laatste tijd steeds meer onderzoeken die aantonen dat het gebruik van ESWT (shockwave-therapie) een gunstig effect heeft op de pijn die ontstaat. In de praktijk blijkt dat de patienten die worden behandeld met ESWT zeer tevreden zijn na de behandeling. De bult zelf verdwijnt niet tot nauwelijks, maar de pijn verminderd sterk en is zeer goed te verdragen tijdens sport en normaal dagelijks gebruik. De combinatie met een corrigerende inlay is sterk aan te raden om (nieuwe) druk te voorkomen waardoor pijn niet opnieuw wordt uitgedaagd.

Maak een afspraak

Heeft u last van één of meerdere bult(en) in de peesplaat onder uw voet? De specialisten van het Hielpijncentrum staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak