Pijnlijke bult onder de voet

Verdikking in de peesplaat onder de voet

Heeft u last van een bult onder uw voet, die er soms al jaren zit, maar nooit echt hinderlijk aanwezig is? Totdat in de loop van de jaren steeds meer problemen ontstaan in de vorm van stevige pijnklachten. Dit kan duiden op een (gelukkig) weinig voorkomend probleem onder de voet, met soms behoorlijke gevolgen, namelijk: de ziekte van Ledderhose.

Pijnlijke bult onder de voet

Knobbels aan de binnenzijde van de voetboog

De ziekte van Ledderhose is een aandoening waarbij er harde verdikkingen ontstaan in het bindweefsel van de peesplaat onder de voet. Het ziektebeeld is vergelijkbaar met de ziekte van Dupuytren in de handen. In de jaren ontstaan in het bindweefsel van de peesplaat onder de voet harde knobbels die groter kunnen worden.

Gevolg is dat de flexibiliteit van de voet minder wordt door het strakker komen te staan van de peesplaat onder de voet. Dit resulteert in pijn na lange tijd niet gebruiken van de voet (na liggen/na lang zitten), door het opnieuw opspannen van de peesplaat onder de voet, wanneer de voet wordt belast tijdens staan en lopen.

Behandelingen van de ziekte van Ledderhose

Operatieve behandeling

In principe is er vrij weinig aan de aandoening zelf te doen. Afhankelijk van de ernst van de klacht is operatief ingrijpen een mogelijke oplossing waarbij de bult kan worden verwijderd, helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat de klachten terug kunnen komen, vaak in ergere mate.

Steunzolen

Een andere oplossing is het aanmeten van steunzolen waarbij de pijnlijke plek (ken) wordt/worden vrij gelegd in de zool. In de steunzool wordt een uitsparing gemaakt waar tijdens staan en lopen de bobbel onder de voet als het ware in weg kan vallen zodat er geen drukpijn ontstaat.

Shockwave therapie

Er verschijnen de laatste tijd steeds meer onderzoeken die aantonen dat het gebruik van ESWT (shockwave therapie) een gunstig effect heeft op de pijn die ontstaat. In de praktijk blijkt dat de patienten die worden behandeld met ESWT zeer tevreden zijn na de behandeling. De bult zelf verdwijnt niet tot nauwelijks, maar de pijn verminderd sterk en is zeer goed te verdragen tijdens sport en normaal dagelijks gebruik.

De combinatie met een steunzool is sterk aan te raden om (nieuwe) druk te voorkomen waardoor pijn niet opnieuw wordt uitgedaagd.

Maak een afspraak

Heeft u last van één of meerdere bult(en) onder uw voet? De specialisten van het Hielpijncentrum staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina