Shockwave therapie

Wat houdt de behandeling met behulp van shockwave eigenlijk in?

Shockwave behandeling voor chronische en relatief acute peesletsels is een steeds vaker voorkomende behandelmethode binnen de podologie en fysiotherapie. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens de behandeling?

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende shockwave apparaten van verschillende merken op de markt, die allen hun specifieke werking hebben. Er zijn in de dagelijkse praktijk 2 soorten Shockwave die veel worden gebruikt bij het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat:

  1. Een radiale versie (RSWT), geeft zijn energie af tijdens de behandeling waarbij de energie als het ware wordt verspreidt nadat de impuls het handstuk heeft verlaten, deze manier van behandelen heeft een mindere dieptewerking dan (zie figuur)
  2. Een gefocusseerde versie (FSWT), geeft zoals de naam al zegt een gefocusseerde bundel af, de energie wordt naar 1 specifiek punt geleidt nadat de impuls het handstuk heeft verlaten met als gevolg een grotere dieptewerking (zie figuur)

Grote verschil is dus dat versie 1 een minder grote dieptewerking heeft dan versie 2, bij klachten die meer dan 3-4 cm diep hun oorsprong hebben is de gefocusseerde versie geïndiceerd.

Shockwave vormen

Welk apparaat is goed voor mij?

Het overgrote deel van hielpijn klachten heeft de oorsprong in de peesplaat onder de voet. Deze peesplaat ligt niet dieper onder de huid dan 15-20 mm. De gefocusseerde variant, ook wel bekend als RSWT, is dus het meest geïndiceerd om deze klacht te behandelen. Wordt er behandeld met een gefocusseerd gericht handstuk, dan is echo-onderzoek essentieel om de juiste diepte te kunnen bepalen van het te behandelen weefsel!

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

De behandeling is niet geheel pijnloos, mede doordat het te behandelen gebied al niet pijnvrij is bij start therapie! Het apparaat “schiet” met een behoorlijke kracht een aantal series (meer dan 500 tikken per serie) van fysieke tikken het pijnlijke gebied in. Normaal is peesweefsel weinig doorbloed waardoor ze moeilijk kan herstellen van overbelasting en beschadiging. Een goede doorbloeding zorgt voor de aanvoer van genezende cellen en de afvoer van overbodig ontstekingsmateriaal. Met shockwave wordt het peesweefsel geprikkeld om de doorbloeding te verbeteren en het natuurlijke herstel mechanisme te stimuleren.

Helaas reageert niet iedereen op een goede manier op de behandeling m.b.v. shockwave en dient er verder te worden gezocht naar behandelbare aspecten om de klacht te reduceren, maar in de praktijk is het succes van de behandeling bewezen: bij 8 op de 10 behandelde patiënten zijn de klachten meer dan 75% afgenomen in combinatie met gerichte oefentherapie en het aanmeten van goede podologische correcties.

Deel deze pagina