Heb je last van hielpijn? Zo kom je ervan af!

Hielpijn: een veelvoorkomende klacht

Hielpijn is een veelvoorkomende klacht die je dagelijkse activiteiten kan belemmeren. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals ontsteking of beschadiging van de pezen en bindweefsels die je hiel verbinden met je kuit en je voet. In dit blog leggen we uit hoe je hielpijn kunt voorkomen en behandelen met eenvoudige (rek-)oefeningen.

Waar wordt hielpijn door veroorzaakt?

De meeste gevallen van hielpijn worden veroorzaakt door een verkorting van de kuitspier, ook wel gastrocnemius genoemd. Deze spier loopt van je knie tot je hiel, en helpt je om je voet te buigen en af te zetten. Als deze spier te kort of te strak wordt, kan dat leiden tot overbelasting en irritatie van de achillespees (de pees die je hiel met je kuit verbindt) of de plantaire fascia (het bindweefsel dat je hiel met je tenen verbindt). Dit kan pijn en ontsteking veroorzaken aan de achterkant of onderkant van je hiel.

Hoe kan hielpijn voorkomen worden?

Rekken van de kuitspier

Om hielpijn te verminderen of te voorkomen, is het belangrijk om je kuitspier regelmatig te rekken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tegen een muur te leunen met je armen gestrekt en je benen gestrekt achter je. Buig dan langzaam je voorste been, terwijl je je achterste been recht houdt en je hiel op de grond drukt. Je moet een rek voelen in je kuit en je hiel. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast, en wissel dan van been. Herhaal dit drie keer per been, twee keer per dag.

Een andere manier om je kuitspier te rekken is door op een traptrede te gaan staan met je hielen over de rand. Laat dan langzaam je hielen zakken, zodat je een rek voelt in je kuiten en je hielen. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast, en kom dan langzaam weer omhoog. Herhaal dit tien keer, twee keer per dag.

Versterken van de voetspieren

Naast het rekken van je kuitspier, is het ook goed om je voetspieren te versterken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je tenen te spreiden en samen te knijpen, of door een handdoek op te pakken met je tenen. Doe dit tien keer per voet, twee keer per dag.

Wat te doen als de hielpijn aanhoudt of verergert?

Deze simpele oefeningen kunnen je helpen om je hielpijn te verminderen of te voorkomen, en je voeten gezond en soepel te houden. Als je hielpijn echter aanhoudt of verergert, is het verstandig om een arts te raadplegen. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een ernstiger probleem, zoals een scheurtje of een verkalking in de pees of het bindweefsel. Dan kan een operatie nodig zijn om de kuitspier te verlengen.

Diagnosticeren van hielpijn

Bij het Hielpijncentrum hebben we veel ervaring met het diagnosticeren en behandelen van hielpijn. We gebruiken geavanceerde technieken, zoals echografie en kleuren-Doppler, om de exacte oorzaak en de ernst van je hielpijn te bepalen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op, dat kan bestaan uit conservatieve maatregelen, zoals:

  • Rekoefeningen en individuele oefenprogramma’s
  • Schoenaanpassingen
  • Pijnstillers
  • Ontstekingsremmers
  • Injecties
  • Shockwave therapie

We streven ernaar om je zo snel mogelijk van je hielpijn af te helpen, zodat je weer kunt genieten van het leven.

Maak een afspraak bij het Hielpijncentrum

Heb je last van hielpijn, en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. We staan voor je klaar om je te helpen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Gebruikte literatuur

Solan, Matthew C., Andrew Carne, and Mark S. Davies. "Gastrocnemius shortening and heel pain." Foot and ankle clinics 19.4 (2014): 719-738

Deel deze pagina