Over het Hielpijncentrum (deel 2)

Toevoeging door Rik Broekhoff

Vorige week heb ik met veel plezier het artikel van Robert Wonink (van 6 oktober jl.) gelezen. Met name het deel welke gaat over alle zelfhulpjes van het internet en experts die zich al hebben bezig gehouden met klachten van mensen die hier soms al vele jaren mee hebben gelopen. Ik zou hier graag nog iets aan willen toevoegen.

Hielpijn is geen hielspoor

Zoals in het vorig artikel stond, zijn er meer dan 30 mogelijke oorzaken voor hielpijn. Uiteraard komen al deze oorzaken niet in dezelfde percentages bij patiënten voor en zijn er een aantal oorzaken die met kop en schouders boven andere uitsteken. Toch wordt in de praktijk behandelingen ingezet gericht op slechts 1 doel: “het hielspoor”. Zoals in eerdere blogs al gemeld: een hielspoor is slechts een aangroei op het bot maar kan daar al jaren zitten zonder veel problemen te hebben gegeven tijdens sport en dagelijks gebruik. Toch wordt er veel en intensief op behandeld!

Resultaat:

  1. Uiteindelijk toch klachten van de in eerste instantie zeer rustig aanwezige hielspoor door continue irritatie met de meest uiteenlopende behandelmethoden
  2. Geen enkel resultaat omdat er simpelweg op inadequate wijze of op de verkeerde plaats wordt behandeld

Hielpijn heeft vaak meerdere oorzaken

Hielpijnklachten vinden in veel gevallen hun oorzaak in een verzameling van oorzaken. Bijvoorbeeld te slechte schoenen, met een niet-ideale voetstand, voor die sport die bij een verkeerde trainingsopbouw op een verkeerde ondergrond problemen op termijn doen ontstaan.

De juiste diagnose

De meest voor de hand liggende oplossing om deze klachten te verminderen en op te lossen is dan ook dat elke klacht grondig wordt uitgespit alvorens wordt behandeld (indien nodig). Dus een goede diagnostiek gevolgd door een adequate behandeling.

Binnen het Hielpijncentrum zijn de specialisten opgeleid om de meer dan 30 oorzaken van de klachten te kunnen diagnosticeren en te behandelen met goed resultaat. Meer dan 85% van de patiënten met klachten die zich aanmelden bij hielpijncentrum.nl zijn meer dan tevreden met het resultaat van hun behandeltraject.

Bij andere behandelaars dan bij het Hielpijncentrum blijkt dat er vaak al verschillende therapieën zijn gevolgd met telkens een teleurstellend resultaat alvorens patiënt zich meld bij het Hielpijncentrum. Oorzaken hiervan zijn verschillend, toch wordt vaak na het eerste vraaggesprek al duidelijk dat de klacht niet wordt begrepen door de behandelaar door gebrek aan specifieke kennis. Uiteraard zijn er gelukkig ook goede behandelaars in zorgland, deze mensen vallen echter volledig buiten dit artikel omdat zij dus wel degelijk acceptabel resultaat boeken.

De kortste weg naar de meest adequate behandeling en behandelaar

Ik sluit me dan ook volledig aan bij de conclusie van Robert Wonink vorige week:

“Eigenlijk zou iedereen die last heeft van hielpijn zich moeten melden bij het Hielpijncentrum om te voorkomen dat ze algemene behandelingsmodaliteiten ondergaan terwijl ze iets heel anders mankeren. En niet eerst alle algemene behandelingen uitproberen (tegen vaak hoge zorgkosten) en als alles niet werkt dan maar naar het Hielpijncentrum gaan”.

Deel deze pagina