Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum

Stekende pijn aan de achterkant van de hiel

Een 56-jarige vrouw meldt zich bij het Hielpijncentrum met al 5 maanden een scherpe stekende pijn aan de achterkant van de hiel. De hiel is dik geworden en de pijn is er altijd, in rust en bij staan. Maar met een stukje lopen wordt de pijn zo erg dat ze nu is gestopt met sporten.

Onderzoek

Drukpijnlijke achterzijde van de hiel, met name in het aanhechtingsgebied van de achillespees. Voelbare verdikking in de aanhechting. Onderzijde van de hiel is niet pijnlijk. Er is een normale beweeglijkheid van de gewrichten rondom de hiel. Als de voet naar omhoog bewogen wordt (richting de neus) dan neemt de pijn achter op de hiel toe. Op de tenen staan kan wel, maar niet zonder pijn.

Aanvullend onderzoek

Er wordt een echo gemaakt van de hiel, en daaruit blijkt dat er een hielspoor zit aan de achterkant van de hiel, in de achillespees. De peesaanhechting eromheen is verdikt en ontstoken.

Discussie

Pijn aan de achterkant van de hiel kan komen door veel verschillende oorzaken. Er kan een verdikking van Haglund opspelen, soms een slijmbeursontsteking en in uitzonderlijke gevallen een achillespees die gedeeltelijk (of geheel) scheurt. Iemand kan ook zijn hielbeen breken (fractuur) en soms spelen zenuwbeklemmingen een rol.

Therapie

In dit geval is gekozen voor NSAID's (medicijnen die een ontsteking remmen en de pijn dempen), en rust voor een periode van 6 weken. Daarna is er een plan gemaakt om samen met de fysiotherapeut te gaan oefenen (excentrische oefeningen). Voor haar is de hiel van de schoen wat aangepast door de schoenmaker en er zijn steunzolen gemaakt die het hielbeen mooi rechtop laten functioneren en er zijn maatregelen genomen dat de voet niet meer plat op de grond komt, door middel van hakverhogers en schoenen op een hak.

Normaal zijn dit soort maatregelen genoeg, maar in dit geval is er aanvullend shockwavetherapie toegepast. Met al deze maatregelen is de achterkant van de hiel veel minder pijnlijk geworden, de zwelling is niet veel minder geworden. Er kan wel weer (beperkt) worden gesport.

Maak een afspraak

Benieuwd hoe het Hielpijncentrum uw hielklachten kan verhelpen? Neem contact met ons op voor een consult!

Maak een afspraak

Deel deze pagina