Het vetkussen mysterie opgelost

Een verborgen waarheid achter hielpijn

Stel je voor: elke stap die je zet, wordt gevolgd door een scherpe pijn in je hiel. Dit is de dagelijkse realiteit voor Jan, een 42-jarige leraar die al maanden worstelt met hielpijn. Ondanks verschillende behandelingen, blijft de pijn zijn leven beïnvloeden, van werk tot vrije tijd.

Het mysterie van hielpijn

Hielpijn is een veelvoorkomend probleem dat velen treft, maar de oorzaken zijn vaak verkeerd begrepen. Veel mensen denken dat het te maken heeft met de kwaliteit van het vetkussen onder de hiel, en recent onderzoek lijkt dit te bevestigen.

De studie

Een net gepubliceerde studie* onderzocht volwassen mannen met en zonder hielpijn. Ze onderzochten de dikteveranderingen van het hielvetkussen en de plantaire fascia tijdens belasting en ontlasting, gebruikmakend van geavanceerde echografische beeldvorming, zie onderstaande afbeelding.

Echografische beeldvorming hielvetkussen

De ontdekking

Bij patiënten met hielpijn ontdekten ze dat de dikte van het diepe deel van het vetkussen significant verandert. Hierdoor zien de vetkussentjes er anders uit dan normaal, wat pijn kan veroorzaken.

Wat betekent dit?

Deze bevindingen kunnen de manier waarop we hielpijn behandelen veranderen, door meer aandacht te besteden aan het vetkussen onder de hiel als een mogelijke sleutelfactor in de ontwikkeling van pijn.

Een meer gerichte behandeling van hielpijn

Het is tijd om de strijd tegen hielpijn te heroverwegen. Met deze nieuwe inzichten hebben onze hielpijnexperts gerichtere behandelingen ontwikkeld en hopelijk kunnen we nu velen zoals Jan een pijnvrije toekomst bieden. Voor meer gedetailleerde informatie, raadpleeg het volledige onderzoeksdocument*.

Maak een afspraak bij het Hielpijncentrum

Heb je last van hielpijn, en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. We staan voor je klaar om je te helpen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Gebruikte literatuur

*Bron: Functional Morphologic Changes of the Heel Fat Pad and Plantar Fascia in Patients With Heel Pain During Weightbearing and Non weightbearing.
Foot & Ankle Orthopaedics 2024, Vol. 9(2) 1 –10 © The Author(s) 2024
DOI: 10.1177/24730114241247824 journals.sagepub.com/home/fao

Auteurs: Toshihiro Maemichi, PhD1 Foot & Ankle Orthopaedics 2024, Vol. 9(2) 1 –10 © The Author(s) 2024
https://doi.org/10.1177/24730114241247824, Masatomo Matsumoto, MS2,3, Toshiharu Tsutsui, PhD1, Shota Ichikawa, MD, PhD2,4, Takumi Okunuki, PhD2, Hirofumi Tanaka, MD2,5, and Tsukasa Kumai, MD, PhD1
1. Faculty of Sport Sciences, Waseda University, Saitama, Japan
2. Graduate School of Sport Sciences, Waseda University, Saitama, Japan
3. Department of Rehabilitation, Kuwana City Medicine Center, Mie, Japan
4. Department of Orthopaedic Surgery, St. Marianna University School of Medicine, Kanagawa, Japan
5. Hyakutake Orthopedic & Sports Clinic, Saga, Japan

Deel deze pagina