Welke klachten geeft een holvoet?

Afhankelijk van situatie

De klachten van een holvoet hangen af van de ernst van de holvoet en van uw dagelijkse activiteiten. Veel mensen met een holvoet hebben geen pijn of andere klachten. Sommigen hebben kleine problemen, bijvoorbeeld moeite met het vinden van passende schoenen. Maar de klachten kunnen ook veel erger zijn, zo erg dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren.

Kromme tenen

Bij een holvoet kan het eerste middenvoetsbeentje, dat is het bot achter de grote teen, meer naar beneden gericht zijn. Als gevolg hiervan gaan de tenen krom staan (dit heet ook wel hamertenen of klauwtenen).

Pijnlijke eeltplekken

Door de holle stand komt er extra veel druk op de hiel en de bal van de voet. Dat geeft pijn en er ontstaat eelt (zie afbeelding hiernaast).

Eeltvorming door holvoet
Op de bal van de voet is eelt te zien, dit wordt veroorzaakt door de druk op de bal van de voet die ontstaat door de holle stand

Pijn

Het dragen van schoenen kan pijnlijk zijn doordat de hoge wreef of de kromme tenen tegen de schoen duwen en schuren. Ook de onderkant van de voet kan pijn doen door het gespannen peesblad.

Stijfheid

Een holvoet is stijver dan een normale voet.

Verstuiking

Bij een holvoet kan men makkelijker de enkel verstuiken.

Deel deze pagina