De hardloper met klachten rondom de hiel en in de knieholte

Pijnklachten aan de achillespees zijn wel bekend bij hardlopers. Deze blog gaat echter over pijnklachten rondom de hak bij hardlopers, die niet helemaal goed te duiden zijn. Het zijn pijnklachten die wel in de buurt van de achillespees worden gevoeld, maar ernaast, aan de binnenzijde. Deze plek kan ook drukgevoelig zijn bij het dragen van loopschoenen gedurende een training. Ook worden er soms klachten van stijfheid en/of pijn in de kuit en in de knieholte gevoeld in combinatie met deze klachten.

Mogelijke oorzaak van klachten rondom de hak en knie

De oorzaak van deze klachten kan een te gespannen plantarisspier zijn. Dit is een kleine spier die een ondersteunende functie heeft bij het bewegen van de voet ten opzichte van het onderbeen. Ook ondersteunt hij bij het buigen van de knie. Wanneer de plantarisspier te zwaar belast wordt, kan hij behoorlijke klachten geven. Dit gebeurt vaak wanneer er te weinig kracht is in de oppervlakkige- (m. gastrocnemius) en de diepere kuitspier (m. soleus).

Rompstabiliteit en spierkracht

Rompstabiliteit en spierkracht in de heup-, bovenbeen- en onderbeenspieren zijn een belangrijke voorwaarde om als sporter goed te kunnen functioneren. De kuiten spelen hier een belangrijke rol.

Zijn jouw kuitspieren sterk genoeg?

Een leuke test die je zelf kunt doen om te kijken of je kuitspieren sterk genoeg zijn is de volgende:

  1. Ga op je rechterbeen staan waarbij je de linker knie licht buigt en de voet iets naar achteren beweegt en 10 centimeter boven de grond houdt;
  2. Je houdt je met één hand ergens aan vast, bijvoorbeeld een deurklink of aan het aanrecht, om de balans te bewaren;
  3. Dan ga je in een rustig tempo met 1 been op de tenen staan (1 seconde omhoog) en daarna zak je weer langzaam naar beneden (1 seconde);
  4. Hierna doe je hetzelfde terwijl je staat op het linker been.

Wanneer je het tempo of de volledige tenenstand niet meer kunt controleren, is het einde van de test bereikt. De normaalwaarde van deze test ligt rond de 35 keer op je tenen kunnen staan. Wanneer je hieronder zit, betekent dit dat het eigenlijk wel verstandig is om kracht op te bouwen in de kuitspieren.

Maak een afspraak

Voor advies over hoe je deze klacht kunt verhelpen en hoe je dit kunt voorkomen, kun je bij de fysiotherapeuten van het Hielpijncentrum terecht. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak! Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina