Mijn kind heeft pijn aan de hiel

Ontsteking aan het hielbeen

Heeft uw kind pijn aan de hiel? Dan is het heel goed mogelijk dat hij/zij een ontsteking heeft aan het hielbeen. Dit komt veel voor bij kinderen tussen 7 en 14 jaar die veel aan sport doen. Bij jongens meer als bij meisjes. Dit wordt de ziekte van Sever genoemd.

Wat zijn de symptomen?

Kinderen die in de groei zijn en sporten op een harde ondergrond. Zij ervaren een zeurende pijn die heel heftig kan zijn tijdens en na het sporten. Zij willen zo min mogelijk de pijn ervaren en gaan er gewoon bij zitten of op hun tenen lopen. Voor de ouders is het erg verwarrend omdat er aan de buitenzijde niets te zien is. Soms ontstaat er wat zwelling of roodheid.

Wat is de oorzaak?

Kinderen die groeien hebben op diverse plekken groeischijven. Onder andere hebben zij een groeischijf bij de aanhechting van de achillespees. Doordat de botten gaan groeien rekken de spieren gewoon mee. Maar als ze snel groeien kunnen de spieren dit niet volgen waardoor er trekkracht komt aan de beenderen balkjes die daardoor kapot gaan. Veelal zie je dat kinderen op die leeftijd met hun hielbeen naar binnen staan wat extra kracht kost aan de achillespees Als ouder hoef je, je geen zorgen te maken want het proces van groeien gaat gewoon door maar wordt uitgesteld.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een kind kan niet meer op zijn hielen lopen want dat veroorzaakt veel pijn of door middel van de klinische squeeze test. Bij een squeeze test beoordeeld de specialist of het kind pijn heeft wanneer er vanaf beide zijkanten in het hielbeen geknepen wordt, en of het naar boven bewegen van de voet (de achillespees oprekken) pijnlijk is. Ook kan bij ons op de praktijk door medische beeldvorming via echografie de diagnose worden gesteld.

Wat kunnen wij voor u doen?

De ziekte van Sever zal uiteindelijk vanzelf weer overgaan op het moment dat de beenderen zich gaan verbenen. De behandeling voor het kind is om met zo min mogelijk pijn te sporten. Dit kan door de activiteit te verminderen of tijdelijk te stoppen met sporten. Een rust periode van 3 tot 4 maanden is vaak voldoende. Daarnaast kan schok dempende sportzolen genoeg verlichting bieden.

Maak een afspraak

Mocht u merken dat uw kind last heeft van dit soort klachten, dan kunt u ten alle tijden contact opnemen met een specialist van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina