Voetentraining

Het nut van trainen van de voetspieren

Steeds vaker zie ik mensen in de fysiotherapiepraktijk met voetproblemen welke vragen om gerichte oefeningen voor de voet. De reden hiervan kan zijn omdat ze een zwakke enkel hebben en er snel doorheen zakken. Of omdat ze de stand van de grote teen of tenen willen veranderen. Maar ook komt het voor dat mensen overgevoelige voeten hebben, waarbij voetoefeningen goed kunnen helpen. Veel voetklachten kunnen namelijk met een paar simpele oefeningen aanzienlijk verminderen.

Veelvoorkomende voetklachten

Er zijn veel problemen die rondom de voet kunnen ontstaan. Hierbij kunt u denken aan:

Voetoefeningen zorgen voor verbetering

Belangrijk is het om te weten dat de voet uit zeer veel kleine spieren bestaat, welke samen werken met de grotere spieren rondom de enkel en het onderbeen. Er is veel onderzoek gedaan naar het nut van het trainen van deze spieren, waaruit blijkt dat het doen van voetoefeningen niet alleen leidt tot verbetering van de voetspieren en de stand van de voet, maar ook het looppatroon en de balans kunnen hierdoor verbeteren.

Voetentraining

Voorbeelden van verschillende oefeningen

Ook is uit deze onderzoeken gebleken dat het grootste effect te behalen valt wanneer de oefeningen een aantal weken, met minimaal drie sessies per dag uitgevoerd moeten worden. Maar hoe weet u nu welke oefeningen voor u het beste zijn?

Welke oefening past het beste bij u?

Het is aan te bevelen om hiervoor naar een fysiotherapeut te gaan welke u begeleiding kan geven en u kan uitleggen welke oefeningen bij uw voetprobleem het beste past. Zo kunt u samen met de fysiotherapeut een behandelplan en oefenschema opstellen om zo te werken naar een realistisch en haalbaar behandeldoel. Daarbij is het belangrijk om thuis veel te oefenen, tijdens de behandelingen te kijken of de oefeningen kunnen worden aangepast worden op het juiste niveau.

Maak een afspraak

Heeft u last van een van bovenstaande voetproblemen? Maak dan een afspraak bij één van de fysiotherapeuten van het Hielpijncentrum. Er kan dan samen met u gekeken worden welke behandelmethode en welke oefeningen voor u het beste zijn? Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina