Hielklachten en padel

Een veel voorkomende combinatie!

Padel, wie heeft er niet van gehoord? Het is op dit moment de snelst groeiende en erg populaire sport die wordt omschreven als een mix tussen tennis en squash. Het is een laagdrempelige sport die door vrijwel iedereen op verschillende niveaus is te doen.

Blessures door ongetraind sporten

Bij veel mensen die gestopt zijn met sporten in het verleden begint het toch weer te kriebelen, padel is dan een “makkelijke” sport om op te pakken. Dat heeft echter ook een keerzijde, helaas. Bij een grote groep van veelal ongetrainde mensen die opnieuw start met sporten brengt dit de nodige blessures met zich mee.

In de praktijk is de groep patiënten met onderbeenklachten opvallend hard gestegen. Met name in de leeftijdsgroep 40-50 jaar zijn er veel voetklachten te bespeuren. Deze lopen uiteen van spierblessures in de kuit (zweepslag) tot overbelasting van de achillespees en pleesplaatblessures (fasciitis plantaris) onder de voet. In deze blog ligt de nadruk op de achillespees en peesplaatklachten.

Oorzaken van deze klachten

Er zijn verschillende redenen aan te dragen waarom juist deze leeftijdsgroep de genoemde klachten ontwikkeld, maar in veel gevallen komt het door een combinatie van verschillende factoren:

  • Gebrek aan fysieke conditie
  • Relatief hoge intensiteit van sportbelasting
  • Onjuist schoeisel
  • Hoge intensiteit van de sport
  • Verminderde stabiliteit van de voet

Wat zijn de symptomen?

Overbelasting achillespees

Pijn en/of stijfheid aan de achterzijde van het onderbeen in de onderste 10 cm van het onderbeen. Een gevoelige voelbare verdikking in de achillespees. Stretchen van de kuitspieren doet vaak pijn. Klachten nemen vaak af tijdens sport.

Fasciitis plantaris

Stekende pijn aan de onderzijde van de hiel bij belasten op de grond. Pijnklachten nemen vaak licht af na enkele stappen maar nemen juist weer toe bij langdurige belasting.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?

In het Hielpijncentrum zijn verschillende specialisten samengebracht die zowel curatief als preventief een behandeling kunnen starten om de klachten te verminderen en in veel gevallen te doen verdwijnen. De specialisten van het Hielpijncentrum kunnen u adviseren over het juiste schoeisel tijdens het sporten. Ook kunnen zij u helpen met het opstellen van een oefenprogramma gericht op conditie- en spierkrachtverbetering van de spieren en pezen van het onderbeen. Bij hardnekkige klachten kan worden overwogen om behandeling te starten met oefentherapie gecombineerd met shockwavetherapie.

Vaak is een afwijkende voetstand medeoorzaak van een verkeerde werking van de spieren/pezen en de gewrichten van de enkel/voet waardoor er vrij snel sprake is van overbelasting. Door de hoge intensiteit van de sport en verminderde conditie van het spier/pees weefsel kunnen er dan kleine scheurtjes ontstaan die zich uiteindelijk ontwikkelen tot grotere beschadigingen in de spieren/pezen met pijn tot gevolg.

Ondersteuning en correctie van de “foute” stand van de enkel/voet door aangemeten podologische zolen kunnen het herstelproces positief beïnvloeden waardoor de blessure sneller verdwijnt en het sporten op een meer verantwoorde manier kan worden hervat.

Maak een afspraak

Heeft u hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina