Hielpijn door hielspoor of fasciitis plantaris?

Verwarring bij zowel professionals als patiënten

Hielpijn als gevolg van fasciitis plantaris is meestal niet een op zichzelf staand probleem. De term fasciitis plantaris wordt veel verward met hielspoor, zowel bij professionals als bij patiënten.

Voor de helderheid: een zuiver hielspoor is een aangroeiend stukje bot aan het hielbeen bij de aanhechting van de stevige peesplaat onder de voet. Deze is aan te tonen met een röntgenfoto. Is het dan altijd nodig om een röntgenfoto te maken? Nee, zeker niet! Wetenschappelijke studies noemen getallen variërend tussen de 45% en 75% waarbij grote groepen mensen een hielspoor blijken te hebben. Van deze groep heeft slechts een klein percentage ook daadwerkelijk pijnklachten als gevolg hiervan.

Hielspoor: een vorm van hielpijn

Oorzaak van fasciitis plantaris is meestal een te grote spanning van de peesplaat onder de voet.

Ontsteking van de peesplaat onder de voet

Fasciitis plantaris wordt vaak een ontsteking van de dikke peesplaat onder de voet genoemd, hoewel de term ontsteking een discutabele term is. Bij fasciitis plantaris is er veelal sprake van minimale scheurtjes in de peesplaat dicht tegen of onder het hielbeen. Vaak gepaard gaand met zwelling.

Oorzaak van fasciitis plantaris

Oorzaak van fasciitis plantaris is meestal een te grote spanning van de peesplaat onder de voet. Dit kan structureel zijn, bijvoorbeeld als gevolg van overbelastende activiteiten in het dagelijks leven, afwijkende voetstanden of een tekort aan dempende vetkussens onder de hiel. Ook kan de oorzaak liggen in een (tijdelijk) te grote spanning. Bijvoorbeeld te lang lopen op matig schoeisel of een moment van hoge spanning tijdens sporten (springen).

Behandelingen

Hielspoor

Behandeling van alleen een hielspoor is vaak niet nodig ook al wordt dat wel veel gesuggereerd. Deze is immers veel aanwezig, echter zonder oorzaak van de pijnklachten te zijn.

Fasciitis plantaris

Behandeling van alleen de fasciitis plantaris is in veel situaties wel gewenst. De normale volgorde (wat is normaal?) is vaak verassend eenvoudig in de praktijk!

  • Het herstel begint bij de patiënt zelf. Door veel en heldere uitleg te geven over de oorzaak en gevolgen hoe de klachten zich vaak ontwikkelen is de basis van het herstel. U zult versteld staan van de zelfhulp die u kunt uitvoeren op basis van de informatie die u krijgt van de specialisten van het Hielpijncentrum. waarmee veel klachten zelf herstellen.
  • Patiënten waarbij de zelfhulp onvoldoende klachtvermindering geeft kunnen zich wenden tot de specialisten van het hielpijncentrum. Zij brengen in kaart wat de oorzaak van het probleem is door een uitgebreid lichamelijk onderzoek.
  • Behandeling van de fasciitis plantaris is dus afhankelijk van de oorzaak!
    • Ligt de oorzaak in de gewrichten dan zullen deze moeten worden gemobiliseerd alvorens andere behandeling in te zetten.
    • Ligt de oorzaak in verminderde belastbaarheid van spieren en banden dan zal oefentherapie de eerst aangewezen behandeling zijn.
    • Ligt de oorzaak in een (tijdelijke) beperkte belastbaarheid dan zal zooltherapie worden ingezet om de klachten te verminderen.

Blijven de klachten bestaan ondanks genomen maatregelen? Dan kan worden gekozen voor shockwave therapie bij de fysiotherapeut. Bij klachten die ondanks bovenstaande maatregelen toch bestaan, dan kunt u in overleg met één van de specialisten worden verwezen naar één van de artsen binnen het Hielpijncentrum voor verdere diagnostiek en behandeling.

Maak een afspraak

Heeft u hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina