Hoe ontstaat een hielspoor?

Vele oorzaken

Een ontsteking van de peesplaat ontstaat vaak door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook vaker voor bij mensen die beginnen met (of vaker gaan) hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Vaak wordt gedacht (en soms onterecht) dat de hielpijnklachten ontstaat door een zogenaamd hielspoor (fasciitis plantaris). Zelfs als er op de röntgenfoto een hielspoor zichtbaar is, betekent dit nog niet dat uw klachten hiermee altijd verklaard kunnen worden. Er zijn veel mensen met een hielspoor, die helemaal geen pijnklachten hebben. Daarnaast zijn er mensen met hielpijn, die helemaal geen hielspoor hebben! Naast de veel gebruikte diagnose 'hielspoor' zijn er nog vele andere oorzaken voor hielpijn.

Hieronder volgt een lijst van aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van langdurige hielpijnklachten:

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

Deel deze pagina