Bacteriële infectie in de hiel
Als de huid open is geweest
Een bacteriële infectie in de hiel komt gelukkig niet zo veel voor. Meestal ontstaat zo’n infectie als de huid open is geweest, bijvoorbeeld door een opengesprongen blaar of door een penetrerend voorwerp als een splinter of naald. De klachten kunnen lijken op die van een ‘fasciitis plantaris’, maar de oorzaak is anders, de behandeling is ook anders.
Hoe ontstaat een bacteriële infectie in de hiel?
De belangrijkste boosdoeners van een bacteriële infectie aan de hiel zijn meestal streptokokken. De bacteriën dringen via een klein wondje binnen en infecteren de huid. Hierdoor ontstaat er een rode zwelling die vaak zeer pijnlijk is. Mensen die aan lymfoedeem lijden, hebben het meeste kans om een infectie te krijgen, maar ook mensen met diabetes, slechte bloedvaten in de benen, of hartfalen hebben een verhoogd risico op het krijgen van infecties. De oorzaak daarvan is, is dat het afweersysteem vaak niet goed werkt.
Welke klachten geeft een bacteriële infectie in de hiel?
Als er sprake is van een infectie, dan heb je vaak last van symptomen zoals een opzwollen, rode huid die zeer pijnlijk wordt. Je kan zelfs koorts krijgen, en last van hoofdpijn en braken. Als de infectie langer bestaat, kunnen de lymfeklieren in de lies opzetten. Als een infectie niet wordt behandeld, dan kan deze zich verder uitbreiden. Er kan ook een abces in de hiel ontstaan.
Hoe herkent uw specialist een bacteriële infectie in de hiel?
De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en een echo-onderzoek. De huid is meestal rood en voelt pijnlijk aan. Een infectie komt het meest voor achter op de hiel. Omdat het een infectie is, wordt deze in de meeste gevallen behandeld met antibiotica. Infectie kan worden voorkomen door wondjes en krassen goed te desinfecteren.
Welke behandelingen zijn er voor een infectie in de hiel?
Er zijn verschillende manieren om een infectie te behandelen. In de meeste gevallen wordt er een antibiotica kuur voorgeschreven, die zorgt ervoor dat de bacteriën die de infectie veroorzaken worden gedood. Bij ernstigere gevallen zal er mogelijk een ziekenhuisopname moeten plaatsvinden. Er zal dan antibiotica worden toegediend via een infuus.
Bij de behandeling is rust ook belangrijk; de voet hoog worden gehouden om zwelling tegen te gaan.
Als de infectie is veroorzaakt door een wond als gevolg van een voetschimmel, dan kan een antischimmelcrème wellicht een oplossing zijn om te voorkomen dat de infectie terugkeert. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is een goede hygiëne zeer belangrijk.
Het is niet de bedoeling dat je aan de infectie gaat wrijven of krabben. Verder is het belangrijk om je lichaam en handen elke dag met zeep te wassen en om nagels kort te knippen.
Als er een wond bestaat waar pus uit loopt, dan is het verstandig om een nat verband om te doen. Maak het verband meerdere keren op een dag nat, zodat de wond beter kan draineren.