Reumatische aandoeningen (auto-immuunziekten)
80-96% van alle reumapatiënten heeft voetklachten
Reuma is een verzamelnaam voor heel veel verschillende aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat, die niet door een letsel zijn ontstaan. In plaats van reuma spreken artsen daarom liever van ‘reumatische aandoeningen’. Deze aandoeningen hebben allemaal hun eigen symptomen en gevolgen voor het bewegen, ook voor de voeten. Uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle patiënten met een reumatische aandoening voetklachten heeft! Sommige van deze klachten lijken op die van een ‘fasciitis plantaris’, maar de oorzaak is anders, de behandeling is ook anders.
Hoe ontstaat pijn in de hiel door reumatische aandoeningen (auto-immuunziekten)?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:
- Door ontsteking van de gewrichten in de achtervoet;
- Door een aandoening van het bindweefsel of de bloedvaten;
- Door een aandoening van het hielbeen zelf of het kraakbeen in de gewrichten rondom de hiel;
- Soms is de huid aangedaan of speelt er een nog ander (zeldzaam) reumatisch probleem.
Welke hielklachten geeft een reumatische aandoening (auto-immuunziekte)?
Hielpijn bij een reumatische aandoening kan onder andere ontstaan door uitstralende pijn vanuit een van de twee gewrichten in de achtervoet. De hiel is extra pijnlijk bij de eerste stappen na rust, de voet is ook stijver dan normaal, vooral in de ochtend.
Bij reuma kan artrose (slijtage) optreden in de gewrichten van de achtervoet. De hiel is dan pijnlijk in de nacht (onbelast). Ook na langere belasting neemt de pijn toe. Vaak zijn bij reumatische aandoeningen meerdere gewrichten tegelijk aangedaan. De klachten gaan vaak ‘op en af’. Er kunnen dus periodes zijn waarin de klachten weg zijn, of minimaal.
Hoe herkent uw specialist hielklachten door reumatische aandoeningen (auto-immuunziekten)?
De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een röntgenonderzoek. Met bloedonderzoek en echografie zijn een aantal verschijnselen van reumatische aandoeningen goed aan te tonen, maar de diagnose kan uitsluitend door een arts gesteld worden. Bij verdenking op een reumatische oorzaak zult u vanuit het hielpijncentrum naar een arts verwezen worden.
Welke behandelingen zijn er voor hielpijn veroorzaakt door een reumatische aandoening (auto-immuunziekte)?
Bij de behandeling van hielpijn door een reumatische aandoening worden meerdere zorgverleners betrokken:
- De huisarts kan u zo nodig doorverwijzen naar een reumatoloog;
- De reumatoloog is in de meeste gevallen de hoofdbehandelaar, hij of zij kan andere specialisten inschakelen, bijvoorbeeld een orthopedisch specialist, een revalidatiearts of een neuroloog;
- De fysiotherapeut kan eventueel helpen bij het soepel houden van de gewrichten en het op peil houden van de conditie;
- De orthopedisch schoentechnicus kan schoenen aanpassen zodat er minder pijn optreed en/ of betere loopfunctie gewonnen wordt;
- De podoloog/podotherapeut voor op maat gemaakte steunzolen;
Een multidisciplinaire aanpak lijkt de beste te zijn. Dat wil zeggen dat meerdere zorgverleners tegelijk een behandeling inzetten.