Is het wel een ‘Hielspoor’?

Wat als u al die tijd behandeld bent voor de verkeerde diagnose?

Deze blog haakt in op de blog van Robert Wonink ‘Over het hielpijncentrum’ van oktober 2016. Robert had een aantal fora bezocht van mensen die lijden aan fasciitis plantaris (hielpijn door peesplaat ontsteking). Hierin werd ook beschreven dat er niet altijd een duidelijke of juiste diagnose is gesteld.

Maar wat als de verkeerde diagnose is gesteld? En dus de verkeerde behandeling is ingezet? Dit zien wij ook in de praktijk. Patiënten die behandeld zijn voor de verkeerde diagnose.

Praktijkvoorbeeld

Om een inkijk te geven in onze manier van werken geef ik u een praktijkvoorbeeld van een verkeerd gestelde diagnose vóór een bezoek aan het Hielpijncentrum.

Een jongeman van 25 jaar loopt al 2 jaar met forse hielpijn aan beide voeten. Meneer is automonteur en kan zijn werk niet meer uitvoeren, omdat hij niet langer dan 15 minuten kan staan. Hij heeft nachtpijn en pijn die snel toeneemt bij staan en lopen. Hij heeft geen pijn bij het opstaan in de ochtend of na een tijdje rust, een klacht die juist kenmerkend is bij een peesontsteking.

Meneer heeft veel verschillende behandelingen en hulpmiddelen gehad. Deze werden allemaal ingezet voor de diagnose ‘hielpijn door een peesplaat ontsteking’.

Hieronder de lijst met toegepaste therapieën en hulpmiddelen:

  • Podotherapeutische zolen
  • Nachtspalk
  • Shockwave therapie
  • Zes weken gips
  • Zoolverstijving onder zijn huidige schoenen
  • Ontstekingsremmende injectie.

Een lijst die, bij de juiste inzet, tot een verbetering van de klachten zouden kunnen lijden. Echter namen de klachten alleen maar toe.

Echografisch onderzoek

Het eerste onderzoek bij het hielpijncentrum bestaat onder andere uit het maken van een echo de voet. Opvallend bij deze meneer is dat de peesplaat onder de voet een normaal beeld geeft. Bij een ontsteking is deze vaak dik en is het vezelpatroon onderbroken. Er is dus duidelijk niets mis met de peesplaat.

Nader echografisch onderzoek gaf een vermoeden van een beknelling van een zenuw aan de binnenzijde van de enkel. Deze beknelling wordt mogelijk veroorzaakt door spiermassa die afwijkt van een normale anatomie.

Deze meneer heb ik, met toestemming van de huisarts, doorgestuurd naar een van onze artsen binnen het Hielpijncentrum voor nader onderzoek.

Maak een afspraak

Benieuwd of bij u de juiste diagnose is gesteld? Neem contact met ons op voor een consult.

Maak een afspraak

Deel deze pagina