De invloed van de voorvoetstand op hielpijn
Waarom raakt de fascia plantaris overbelast?
Hielpijn, en dan met name plantaire fasciopathie (ook wel hielspoor genoemd), is een veelvoorkomende klacht. De focus ligt vaak op de plek van de pijn: de hiel zelf. Maar steeds vaker wordt duidelijk dat de oorzaak elders in de keten kan liggen. Eén van die oorzaken? De stand van de voorvoet. In dit artikel kijken we naar de voorvoet – het voorste deel van je voet – en wat de stand daarvan kan betekenen voor hielpijn.
Je voet is een slim systeem van botten, spieren, pezen en banden. Het zorgt ervoor dat je kunt lopen, staan, afzetten en je evenwicht kunt houden. Onder je voet loopt een stevige peesplaat, de fascia plantaris. Die loopt van je hiel tot aan je tenen en helpt bij het ondersteunen van de voetboog en het afwikkelen van je voet tijdens het lopen.
Wanneer deze peesplaat overbelast raakt, kan er irritatie en ontsteking ontstaan aan de hielzijde. Dat is wat we vaak herkennen als plantaire fasciopathie of in de volksmond “hielspoor”. Maar waarom raakt die pees overbelast?
De rol van de voorvoet
De voorvoet bestaat uit de middenvoetsbeentjes en tenen. De stand van deze botjes kan invloed hebben op hoe je voet functioneert. Als dit voorste deel van de voet niet goed "uitgelijnd" is, gaat je voet dat elders compenseren – en dat kan gevolgen hebben tot in je hiel.
1. De voorvoet staat iets naar binnen of buiten
Bij sommige mensen staat de binnenkant van de voorvoet (dus bij de grote teen) iets hoger dan de buitenkant wanneer men ontspannen staat, of juist andersom. Om toch goed plat op de grond te kunnen staan en lopen, gaat de voet dan naar binnen of buiten rollen. Dit zorgt voor een ongelijke trekkracht op de peesplaat onder de voet – precies waar hij aanhecht aan de hiel. Zo kan hielpijn ontstaan of in stand blijven.
2. Doorgezakte voorvoet of spreidvoet
Bij een zogenaamde spreidvoet zakt de voorvoet als het ware uit. Dit komt vaak door verslapping van de voetspieren of door veel staan/lopen op harde ondergrond. Het gevolg hiervan is dat de middenvoetsbeentjes doorzakken, en de belasting op de voet verandert. Ook dit kan leiden tot overbelasting van de peesplaat bij de hiel.
3. Problemen met de grote teen
De grote teen speelt een sleutelrol bij het afzetten tijdens het lopen. Als de voorvoet niet goed staat, kan dit de beweging van de grote teen belemmeren. Hierdoor werkt het ‘windlassmechanisme’ – een soort katrolsysteem dat de peesplaat aanspant tijdens het afrollen van de voet – niet goed meer. Het gevolg is extra spanning op de pees en uiteindelijk hielklachten.
Hoe weet je of je voorvoetstand een rol speelt?
Bij langdurige of terugkerende hielpijn is het belangrijk dat niet alleen naar de plek van de pijn gekeken wordt, maar naar de hele voet. Een hielpijnexpert kan met een voetonderzoek bekijken of de stand van je voorvoet invloed heeft op je klachten. Dit doen ze bijvoorbeeld door je voet te onderzoeken in belaste en onbelaste stand, en door te kijken naar je looppatroon.
Wat kun je eraan doen?
Als blijkt dat de stand van je voorvoet meespeelt in je hielpijn, zijn er gelukkig verschillende oplossingen mogelijk:
- Steunzolen op maat – Deze kunnen je voet corrigeren of ondersteunen, zodat de belasting beter verdeeld wordt en de peesplaat minder onder spanning komt te staan.
- Oefeningen voor de voetspieren – Door je voetspieren sterker te maken, ondersteun je je voetboog beter. Dit helpt om de stand te verbeteren of te stabiliseren.
- Schoenadvies – Goede schoenen met voldoende steun en demping maken een wereld van verschil.
Maak een afspraak
Hielpijn is vervelend, maar met de juiste aanpak is er vaak goed iets aan te doen. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de plek waar het pijn doet. De stand van je voorvoet kan een stille veroorzaker zijn van overbelasting van de hiel. Door hier aandacht aan te besteden, kun je vaak niet alleen de pijn verminderen, maar ook voorkomen dat het weer terugkomt.
Heb je last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!