Vier tips om de juiste schoen te kiezen
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?
Als we nieuwe schoenen gaan kopen, kijken we meestal eerst naar het uiterlijk. Is het de juiste kleur, het nieuwste model, passen de schoenen bij de kleding? Met name vrouwen geven vaker de voorkeur aan het mooie uiterlijk van de schoen dan aan het comfort ervan. Wist u dat vrouwen veel vaker last hebben van voetproblemen dan mannen? Naar schatting wel vier keer zo veel. Likdoorns, blaren, knobbels op de teen en eeltplekken worden vaak veroorzaakt door het dragen van de verkeerde maat of slechte schoenen.
Hoe weet je dat een schoen goed bij je voet past?
Veel voetproblemen zijn te voorkomen door op goed passende schoenen te lopen. Maar hoe weet je dat een schoen goed bij je voet past? Er zijn een aantal basisregels voor het kopen van schoenen.
1. Pas de schoenen voordat u ze koopt
De eerste regel klinkt heel simpel maar wordt vaak overgeslagen: het passen van de schoenen. We gaan er te vaak vanuit dat de maat welk zal kloppen. Zeker als je al last van voetklachten hebt, is het af te raden om schoenen te kopen zonder ze te passen. Veel merken hanteren andere maten waardoor de ene maat 39 de andere niet is. Er kan zomaar een centimeter verschil in dezelfde maten zitten! Ook als u standaard schoenen van hetzelfde merk koopt, is het verstandig om ze eerst te passen. Elk model kan immers weer anders zijn en de loop der jaren kunnen uw voeten meer steun nodig hebben waardoor uw favoriete merk of model misschien toch niet meer zo goed bij uw voet past. Let er bij het zoeken naar de juiste maat ook op dat uw tenen zowel in de lengte als in de breedte genoeg ruimte hebben. De tenen moeten vrij kunnen bewegen.En als aanvulling op deze regel is het belangrijk dat u schoenen pas in de middag gaat passen. Dan zijn uw wat dikker en dit kan soms wel een maat schelen met uw voet in de ochtend. Schoenen die u in de ochtend koopt, kunnen in de late middag veel te strak zitten. Bij het kopen van schoenen is het ook belangrijk om goed te letten op de binnenkant van de schoen. Zo kunnen er vervelende stiksels zitten waar u lang last van kan houden. Veel oneffenheden die u aan de binnenkant voelt, kunnen bij het dragen voor klachten gaan zorgen. Ga er ook niet te makkelijk vanuit dat het voelen van een naad of drukpunt wel overgaat zodra u de schoen heeft ingelopen. Vaak verdwijnen deze vervelende plekken niet.
2. Schoenen moeten meteen goed zitten
Wees ook voorzichtig met oplossingen als een extra zooltje of hakje in de schoen. Schoenen moeten meteen goed zitten. Hulpmiddelen kunnen uiteraard wel wat helpen maar vaak veroorzaken ze uiteindelijk nieuwe problemen (hakjes die schuiven, toch een te strakke schoen door het extra zooltje).
3. Let goed op de zool van de schoen
Wilt u de schoenen gebruiken om veel op te lopen? Dan moet de zool niet te dun en soepel zijn. Als je gympen wil kopen waarvan de zool dun is en je deze gemakkelijk dubbel kan vouwen, weet je dat er weinig steun van hoeft te verwachten. Omgekeerd kun je ook last krijgen van zolen die te stijf zijn. Zeker bij berg- en wandelschoenen kan dit het geval zijn. De stugge en stijve zolen zijn echt bedoeld voor de zware bergtochten met veel bepakking. Voor dag wandelingen heeft u, ook in de bergen, vaak voldoende aan een goede (halfhoge) wandelschoen. Laat u dus goed adviseren!
4. Probeer de schoenen binnenshuis uit
Doe de schoenen ’s avonds even aan en loop er wat mee rond in huis. Als de schoen al na een half uur gaat knellen, doe je er misschien toch goed aan om ze om te ruilen voor een grotere maat of ander model. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillen merken, lengte- en breedte maten dat er voor iedereen een passende en mooie schoen te vinden is. We hoeven dus zeker geen pijn te lijden om op mooie schoenen te kunnen lopen!
Verkeerd schoeisel is een belangrijke oorzaak van voetklachten!
De schoenkeuze van de klant levert ons ook altijd interessante informatie op. Onze Podozorgers hebben tot onze verbazing waargenomen dat in totaal 58% van alle patiënten niet tot matig adequaat schoeisel draagt in relatie tot het voettype en de klachten. Dat betekent dus dat u zelf een belangrijke rol speelt in het verminderen van uw eigen voetklachten. Als tip willen wij u daarom meegeven goed te luisteren naar uw lichaam en de juiste schoenen te kiezen voor het juiste moment.