Hielpijnklachten door een slijmbeursontsteking

In het Hielpijncentrum zien we veelvuldig cliënten die klachten ervaren aan de achterzijde van de hiel. Vaak denkt een verwijzend specialist (zoals bijvoorbeeld een huisarts) eerst dat de hielpijn door de achillespees komt, maar in de praktijk blijkt vaak dat (ook) de slijmbeurs is aangedaan.

Slijmbeurzen aan de achterzijde van de hiel

Aan de achterzijde van de hiel onderscheiden we twee verschillende slijmbeurzen. De oppervlakkige slijmbeurs tussen de huid en de achillespees, en de diepere slijmbeurs tussen het hielbeen en de achillespees.

Oppervlakkige slijmbeursontstekingDiepe slijmbeursontsteking

De oppervlakkige slijmbeurs raakt vaak geïrriteerd door het dragen van nieuwe, smalle en elegantere schoenen. De behandeling van deze klacht laat zich gemakkelijk raden, namelijk schoenadvies. De diepere slijmbeurs geeft de meest hardnekkige klachten, doordat er sprake is van inklemming tussen bot en pees. Cliënten ervaren aan de binnen- en buitenzijde van de achillespees een stekende pijn, die toeneemt bij belasting. Ook is er vaak sprake van startpijn. Sporten waarbij veel wordt afgezet, zijn het meest bevattelijk voor het ontwikkelen van deze klacht.

De diagnose

Na een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek worden binnen het Hielpijncentrum hielpijnklachten altijd beoordeeld middels echografie. De hielpijnexpert brengt verschillende structuren van de hiel in beeld, waardoor hij/zij een goede diagnose kan stellen. Een slijmbeursontsteking is echografisch goed te beoordelen, evenals de kwaliteit van de achillespees en eventuele afwijkingen aan het hielbeen zelf.

De behandeling

Niet-operatieve zorg

Bij de behandeling van een diepere slijmbeurs wordt in bijna alle gevallen gekozen voor een niet-operatief traject. De belangrijkste behandelmethode is (tijdelijke) rust. Dit betekent een aanpassing van de activiteiten, die de klacht provoceren. Samen kunnen we kijken welke activiteit of sport u nog wel kunt doen.

De volgende behandeling betreft het drukvrij houden van de slijmbeurs. Hierbij kunt u denken aan schoenen met een open hiel, of een schoenaanpassing, waarbij de hiel wordt uitgeknobbeld. Schoenen die druk blijven uitoefenen op de slijmbeurs vertragen of belemmeren het herstel.

Ook kunnen therapiezolen soms uitkomst bieden, indien er sprake is van een standsafwijking van de voet, die de klacht veroorzaakt. Uw hielpijnexpert kan in dit geval zolen maken die de druk op de slijmbeurs vermindert.

In sommige gevallen kan worden doorverwezen voor het aanmeten van gips. Hierdoor is er een periode absolute rust, waardoor de slijmbeursontsteking kan genezen.

In hardnekkige gevallen kan worden overwogen om een injectie met corticosteroïden te geven. Hiervoor wordt verwezen naar de sportarts, die specialist is bij dit beeld.

Operatieve zorg

In zeldzame gevallen kan een specialist overwegen om operatief in te grijpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er sprake is van een afwijking aan het hielbeen. Wanneer er een stukje bot is dat uitsteekt kan een chirurg besluiten dit te verwijderen, waardoor de slijmbeurs minder druk ervaart. Er wordt soms ook gekozen voor het verwijderen van de slijmbeurs. Deze groeit daarna weer aan, maar kan na verloop van tijd opnieuw ontstoken raken.

Maak een afspraak

Herkent u zich in de symptomen die horen bij een slijmbeursontsteking bij de hiel? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina