Een therapiezool bij hielpijn; hoe werkt het?
Verhelpen van een hielspoor met een therapiezool
In mijn praktijk zie ik veel mensen met hielpijn. Vaak wordt de vraag gesteld of een zool wel helpt bij hun klacht en of een therapiezool (ook wel steunzool genoemd) alleen wel voldoende is. Er zijn veel standaard therapiezolen en andere hulpmiddelen op de markt en de vraag is of deze hulpmiddelen net zo goed functioneren als een op maat gemaakte therapiezool. Hierbij is het belangrijk om te weten wat de functie van de therapiezool is.
In dit blogartikel nemen we een ontsteking van de peesplaat onder de hiel als voorbeeld. Ook wel ‘hielspoor’ genoemd. Deze ontsteking kan zich op 3 verschillende plekken bevinden:
- Onder de hiel bij de aanhechting op het hielbot;
- Net voor de aanhechting op het hielbot;
- In het midden van de peesplaat.
Waarom een therapiezool?
Wegnemen van druk op de ontsteking
U kunt zich bedenken dat het lopen op een ontsteking geen prettig gevoel is. Dit probleem neemt een therapiezool direct weg. We maken de zool zodanig dat de ontsteking vrij ligt. U mag dus geen druk meer ervaren op de pijnlijke plek onder de hiel.
Er zijn ook verschillende hulpmiddelen te verkrijgen bij schoenwinkels en schoenmakers. Aangezien de ontsteking op verschillende plekken voor kan komen is dit niet altijd een goede oplossing.
Corrigeren van voetafwijkingen
Een peesontsteking is vaak een resultaat na een overbelasting. Deze overbelasting kan een gevolg zijn van een bepaald voettype, afwijkende stand van het hielbeen, disfunctioneren van de grote teen, instabiliteit van bepaalde gewrichten. Kortom een afwijking in de biomechanica van de voet. Ook hier kan de therapiezool uitkomst bieden. Deze kan een deel van dit disfunctioneren corrigeren, waardoor de spanning die op de peesplaat staat wat af neemt.
Deze problemen kan een standaard oplossing niet oplossen omdat elke oorzaak en voet anders is.
Hoe gebruikt u de therapiezool?
Een therapiezool zal optimaal functioneren in de juiste schoen. Hierover is uitgebreid gesproken in mijn vorige blog: “Hielpijn? Kies de juiste schoen!”. In een slappe schoen zal de zool niet geheel tot zijn recht komen. Daarnaast is het belangrijk dat de zool zoveel mogelijk wordt gedragen. Bent u veel thuis? Dan is het belangrijk de zolen ook in huis te dragen.
Is een therapiezool alleen voldoende?
Binnen onze praktijk wordt zelden alleen een therapiezool ingezet. We zien dat het resultaat met enkel een therapiezool niet snel genoeg gaat. Meestal worden therapiezolen aangevuld met rekoefeningen, shockwavetherapie en/of een nachtspalk.
Vele druppels maken een vol glas
Goed aangemeten therapiezolen geven, in samenwerking met andere therapieën, een gunstig resultaat. Binnen het Hielpijncentrum zetten we alle mogelijke therapieën in om zo snel mogelijk het beste resultaat te behalen.