De tibialis anteriorpees en hielpijn

De pees van de voorste scheenbeenspier

De oorzaak van hielpijn is in de meeste gevallen te wijten aan de fascia plantaris (peesplaat) of achillespees. Regelmatig wordt er een hakverhoging toegepast om de spanning op deze twee structuren te verminderen. Echter wat goed is voor de één, kan minder gunstig zijn voor de ander.

Het verhogen van de hak, ook wel hielheffing genoemd, kan op meerdere manieren. Een zichtbare hak onder de schoen, maar soms ook minder goed zichtbaar is een verhoging verwerkt in de loopzool of aan de binnenzijde van de schoen. Er kan gekozen worden voor los ‘hakje’ die in de schoen gelegd wordt, of verwerkt in een inlegzool.

Als er een relatief groot verschil ontstaat door bijvoorbeeld een combinatie van bovengenoemde manieren, kan deze hielheffing juist klachten veroorzaken aan een spier met de tegenovergestelde functie (antagonist) van de Achillespees. Dat is bijvoorbeeld de grote pees aan de voorzijde van de enkel, namelijk de tibialis anteriorpees.

Locatie en functie

De tibialis anteriorpees is onderdeel van de gelijknamig spier die zich aan de voorzijde van het scheenbeen bevindt. Het is de grootste pees aan de voorzijde van de enkel en hecht vast aan de binnenzijde van de voet. De functie van de tibialis anterior spier is het optillen van de voorvoet en kantelen van de voet. Tijdens het lopen zorgt deze spier ervoor dat de voorvoet opgetild wordt en de voet ook weer rustig en gecontroleerd op de grond kan landen.

Het verloop van de tibialis anterior spier

Het verloop van de tibialis anterior spier

De blauwe pijl geeft de beweging van de voet aan die de tibialis anteriorspier (zwarte pijl) maakt

De blauwe pijl geeft de beweging van de voet aan die de tibialis anteriorspier (zwarte pijl) maakt.

Oorzaken van hielpijn door de tibialis anteriorpees

Als er een hakverhoging toegepast wordt, vergroot de afstand van de voorvoet naar de grond vanaf het moment de hiel op de grond landt. Bij een rondere vorm van de schoen aan de achter/onderzijde, kan er ook nog een versnelling ontstaan waarmee de voorvoet naar de grond beweegt. Deze twee aspecten kunnen de kracht op de pees vergroten en kan er een (mede oorzaak van) overbelasting ontstaan.

Overbelasting door het verhogen van de intensiteit van wandelen en hardlopen kan in het algemeen een oorzaak zijn van peesklachten. Specifiek voor deze tibialis anteriorpees veroorzaakt heuvel af lopen, voetbal en vechtsporten ( trappen met gestrekte voet ) een extra belasting.

Het verouderen van de pees speelt regelmatig een rol. Klachten van deze pees ontstaan vaak bij vrouwen van middelbare leeftijd, terwijl het volledig scheuren van de pees juist vaker gebeurt bij mannen tussen de 60 en 70 jaar.

Symptomen van hielpijn door de tibialis anteriorpees

De symptomen zijn verschillend qua ernst van de aandoening. Bij een beginnende irritatie van de pees kunnen er alleen klachten zijn na het belasten van de voet (lopen of sporten). Bij een forsere irritatie kan er zwelling ontstaan aan de voorzijde van de enkel, of bij de aanhechting op de binnenzijde van de voet. Het optillen van de (voor-) voet is gevoelig en soms ook minder krachtig. Hierbij ontstaan ook startklachten in de ochtend (of na periode van rust) en de belastbaarheid van de voet neemt af.

Als de pees volledig is gescheurd kan de voet niet meer worden opgetild en ook niet meer gecontroleerd worden neergezet op de grond, er ontstaat een zogenaamde ‘klapvoet’. Het moment van ontstaan kan vaak goed worden aangegeven. Meestal zijn de klachten gekomen na een ongelukje, bijvoorbeeld het missen van de laatste traptrede of een onbewuste verkeerde beweging van de voet.

Bij de linkervoet (rechts op foto) is de pees duidelijk te zien, bij de rechtervoet (links op foto) is de pees door zwelling minder goed zichtbaar.

Behandelingen van hielpijn door de tibialis anteriorpees

Een volledige gescheurde pees, die nog niet lang geleden is gescheurd, zal vaak operatief behandeld worden. Een pees die al langere tijd geleden is gescheurd wordt, afhankelijk van de situatie en ernst van de klachten, wel of niet geopereerd.

Een geïrriteerde tibialis anteriorpees kent meestal een langdurig herstel, eerder maanden dan weken. Hierin is het verminderen van de belasting meestal noodzakelijk. Vervolgens is het belangrijk om de belasting gedoseerd weer op te bouwen met balans tussen belasting, rust en pijn. De fysiotherapeut kan op dit gebied hulp bieden, door middel van specifieke oefeningen bijvoorbeeld.

Daarnaast kunnen o.a. steunzolen, bepaalde eigenschappen van schoenen en taping een ondersteunende rol spelen.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina