Welke klachten geeft een tarsaal-tunnelsyndroom?

Brandende, stekende of tintelende pijn

Vaak vindt de patiënt het moeilijk om de klachten te beschrijven. De belangrijkste klacht bij een tarsaal-tunnelsyndroom is een brandende, stekende of tintelende pijn en/of doofheid in de voetzool, soms ook alleen onder de hiel. Bij een tarsaal-tunnelsyndroom kan de hoofdtak of één van de zijtakken van de zenuw bekneld zitten. Elke zijtak verzorgt een eigen gebied in de voet. Op welke plek in de voet u last heeft, hangt af van welke zijtak van de zenuw bekneld zit.

Onderkant van de voet met daarop aangegeven de drie gebieden die verzorgd worden door de drie takken van de nervus tibialis posterior. Afhankelijk van welke tak(ken) van de zenuw bekneld zijn, heeft u klachten in één of meerder van deze gebieden.

De pijn straalt meestal uit van de enkel naar de voetzool. Ongeveer een derde van de mensen ervaart ook pijnklachten in de kuit (sommigen zelfs tot halverwege de kuit). Er kunnen krampen optreden in de voetzool. De klachten zijn vaak afhankelijk van de houding van de voet. Aan de binnenkant van de enkel kan wat zwelling te zien zijn. Soms zijn de klachten ’s nachts het ergst.

Heeft u zenuwpijn? Doe de test!

De diagnose van deze pijn is soms lastig te stellen. Maar met gerichte vragen en met een echo kan vaak wel worden beoordeelt of zenuwprikkeling een rol speelt in de pijnklachten. Klik op de onderstaande knop voor een korte vragenlijst:

Doe de test

Deel deze pagina