Schoenaanpassingen

Verminderen van belasting

De schok dempende functie van de beschadigde vetkamers moet overgenomen worden door de slimme inzet van drukverdelende technieken. Met een aanpassing aan de zool van uw eigen (confectie)schoenen is het mogelijk weer pijnvrij te lopen. Een orthopedisch schoentechnicus kan de hak en zool van de schoen zo aanpassen (zie illustraties) dat de landing van de hiel op de grond en de afzet van de voorvoet met (veel) minder druk plaatsvindt.

Voorbeeld van een schoen zonder afwikkelbalkVoorbeeld van een schoen met afwikkelbalk

Een afwikkelvoorziening wordt in de zool van uw normale schoen geplaatst. Links ziet u de schoen zonder afwikkelbalk, rechts met afwikkelbalk.

Het grote nadeel van deze techniek is dat u de voet ermee ’verwent’. Deze schoenaanpassing moet dus gebruikt worden als tijdelijke oplossing en wanneer het voor langere tijd gebruikt wordt, lijkt het verstandig om dit in combinatie te doen met dagelijks gebruik van een ‘voetenroller’.

Niet iedereen wordt pijnvrij met een schoenaanpassing. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. De beschadigde vetkamers krijgen dan geen rust meer. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen, ook binnenshuis.

Deel deze pagina