Hoe ontstaat schade aan het vetkussen onder de voet?
Meestal door veroudering of overbelasting
Bij schade aan het vetkussen spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal ontstaat schade door veroudering en/of overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een korte achillespees of korte kuitspieren hebben eerder last van beschadigde vetkamers. Het komt ook vaker voor bij mensen die beginnen met (of intensiever gaan) hardlopen of andere activiteiten doen waarbij de voet extra belast wordt.
Daarnaast kunnen vetkamertjes beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie of hormoonschommelingen en door problemen met de bloedtoevoer, zoals bij suikerziekte waarbij de kleine haar(bloed)vaatjes in de voetzool verstopt kunnen raken.
Opvallend is dat schade aan de vetkamerstructuur niet voor lijkt te komen bij bevolkingsgroepen die hun hele leven dagelijks op blote voeten lopen. Om de vetkamerstructuur in goede staat te houden, lijkt het dus van belang om van jongs af aan de voeten te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: lopen op de grond.
Wij, in de westerse landen, lopen nu al meer dan een halve eeuw op schoenen met kunststof zolen. Schokbrekende en dempende zolen zorgen ervoor dat onze vetkamers minder hard hoeven te werken doordat de schoenzolen een groot deel van de schokken al opvangen. Mogelijk speelt dit ‘verwennen’ van de vetkamers een rol in de afbraak van de vetkamerstructuur zoals we die bij veel mensen (jong én oud) zien. Er is nog meer onderzoek nodig om te weten in hoeverre blootsvoets lopen voor een goede vetkamerstructuur kan zorgen.