Inkorten van middenvoetsbeentjes

DMMO (distal metatarsal mini-invasive osteotomy)

Met een operatie worden de middenvoetsbeentjes gebroken en enkele millimeters ingekort of bijvoorbeeld iets omhoog geplaatst. Er zijn moderne methodes waarbij de middenvoetsbeentjes via kleine sneetjes in de huid gebroken worden en de breukjes niet vastgezet hoeven te worden met een schroefje. Deze operatiemethode heet DMMO (distal metatarsal mini-invasive osteotomy).

Na de operatie mag u de voet direct belasten op een speciale revalidatie schoen. De voet heeft echter nog veel rust nodig om te herstellen, het is dan ook belangrijk dat u alleen kleine stukjes binnenshuis loopt en daarnaast uw voet rust geeft en hoog legt. Het belasten van de voet direct na de operatie is veel minder pijnlijk dan het lijkt.

Door direct op de gebroken botjes te gaan lopen, bepaalt het lichaam de meest optimale plaats waarop de botbreuken weer vastgroeien. Over het algemeen worden de middenvoetsbeentjes iets korter door de operatie, waardoor een nieuw gedeelte van uw vetkamersysteem belast gaat worden, een deel wat nog niet eerder deze belasting gehad heeft en daardoor nog niet beschadigd is.

Het succes van de operatie hangt onder andere sterk af van de kwaliteit van het vetweefsel onder de rest van de voetzool.

Video uitleg van DMMO:

Deel deze pagina