Wat te doen als behandeling bij een hielspoor?

Terminologie: “hielspoor”

Eerst een korte opmerking over de term “hielspoor”, veelal wordt deze term gebruikt voor allerlei klachten die hielpijn geven. In de meeste gevallen is de pijn te wijten aan een geïrriteerde peesplaat (fasciitis plantaris), waarover verder wordt geschreven.

Een oorzaak

Over het algemeen worden pees(plaat)klachten veroorzaakt door een onbalans in belasting en belastbaarheid. Simpel gezegd: wat doet iemand qua lichamelijke activiteiten en wat is de conditie van de pees. Andersom denken is ook belangrijk: een pees blijft of komt terug in conditie door een acceptabele/gebalanceerde mate van belasting. Als de belasting hoger is dan de pees op dat moment belastbaar is, zal er in eerste instantie (microscopische) schade ontstaan. Blijft deze te hoge belasting voortduren, dan zal er grotere schade ontstaan. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar met behulp van echografie.

In de praktijk is er ook vaak sprake van een verandering in belasting. Meer wandelen vanwege de coronapandemie, om gewicht te verliezen, als therapie bij hartklachten of burn-out, op een hogere intensiteit hardlopen om toch een keer die (halve) marathon te kunnen afvinken van de bucketlist.

Uiteraard zijn er ook andere oorzaken waarbij er geen verandering is in belasting, maar een verandering in belastbaarheid. Simpelweg (minder geliefd om te horen) de leeftijd of bijvoorbeeld aandoeningen als diabetes, reuma en ziekte van Crohn.

Belasting versus belastbaarheid

Oorzaakgericht denken is bij ieder probleem wenselijk, dus ook bij een geïrriteerde peesplaat. De chronische aandoeningen zijn niet op te lossen, echter de (onbalans in) belasting en belastbaarheid is wel te veranderen. Het is erg belangrijk om te zoeken naar het balans in belasting en belastbaarheid. Een overmatige belasting zal meer schade veroorzaken en een hogere mate van pijn tot gevolg hebben. En een te lage belasting zal de huidige conditie van de pees (en de omliggende pezen!) juist verminderen. Echter is het zeker in de begin fase van de klachten wel veiliger om een (iets) te lage belasting toe te passen en vervolgens gedoseerd op te bouwen.

Doorzettingsvermogen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, het vergt discipline en aanpassingsvermogen van de persoon in kwestie. Ook doorzettingsvermogen is vaak noodzakelijk, omdat een beschadigde peesplaat een langdurig herstel kent.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina