Schoenaanpassing

Uw eigen schoen geschikt maken

Uw eigen schoen kan zo worden aangepast dat u er weer gemakkelijker op kunt lopen. Zo’n aanpassing heet OVAC: orthopedische voorziening aan confectieschoenen. De zool van uw schoen kan worden aangepast waardoor u veel minder moeite hoeft te doen om de rollende beweging van het lopen te maken. Dit heet een afwikkelvoorziening. Met een afwikkelvoorziening hoeft de peroneuspees minder hard te werken tijdens het lopen. Dit kan de pijn flink verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelvoorziening onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

De afwikkelbalk kan in de zool van uw eigen schoen gemaakt worden. Links de schoen zonder afwikkelbalk, rechts de schoen met afwikkelbalk.

De afwikkelbalk neemt voor een deel de rollende beweging van de voet tijdens het lopen over waardoor de voet zelf minder hoeft te bewegen. Dit geeft verlichting bij veel pijnlijke voeten.

Voorbeeld van een schoenaanpassing bij normale schoen: links ziet u de schoen zonder afwikkelbalk, rechts met de afwikkelbalk.

Lees meer over OVAC

Niet iedereen wordt pijnvrij met een schoenaanpassing. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels waardoor de voet alsnog teveel belast wordt. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Wanneer nadat u een schoenaanpassing of steunzool heeft gekregen toch nog een operatie nodig is, kunt u deze hulpmiddelen ook na de operatie goed gebruiken. Niet alleen tijdens de revalidatie, maar ook daarna blijft het een voorziening waar u goed op loopt.

Deel deze pagina