Operatieve behandeling van een verspringende peroneuspees

Zorgen dat de pees op zijn plaats blijft

Bij een chronisch verspringende peroneuspees is, met name bij sporters, relatief vaak een operatie nodig om van de klachten af te komen. In sommige gevallen is het beter om niet te lang te wachten met een operatie. Dat is het geval wanneer een van de twee peroneuspezen gescheurd is, of wanneer de kuitbeenspier sterk verdikt is waardoor de pees niet lekker door het geultje kan glijden.

Er zijn heel veel operatietechnieken beschreven voor een verspringende peroneuspees en het resultaat van deze technieken is vrijwel gelijk. Het doel van de operatie is dat de pees beter op de goede plaats blijft zitten. Dit gebeurt meestal door het geultje in de achterkant van het kuitbeen dieper te maken en de banden rondom de pees strakker, zodat deze banden de pees weer stevig op zijn plaats houden. Wanneer de peroneuspees gescheurd is, moet deze worden gehecht.

Helaas levert een operatie niet altijd het gewenste resultaat op: soms zal de pees na een operatie toch weer verspringen.

Verloop van de operatie

Bij de Bergmankliniek vindt de operatie plaats tijdens een dagbehandeling. De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. In overleg met u wordt gekozen tussen een ruggenprik of algehele narcose.

U krijgt een snee van 6 à 8 cm aan de buitenzijde van uw enkel, ter plaatste van de pijnlijke plek. De peroneuspezen worden geïnspecteerd en wanneer een van de peroneuspezen gescheurd is, wordt deze eerst gehecht. Dan beoordeelt de chirurg of het geultje achter het kuitbeen diep genoeg is voor de peroneuspezen. Als dit niet het geval is, wordt het geultje verdiept.

Het stevige zakje wat zich rondom de peroneuspezen bevindt (het zogenaamde retinaculum) wordt strakker gemaakt, zodat het de pezen beter op zijn plaats houdt. Daarna wordt de huid onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen.

Herstellen en complicaties

Lees hieronder meer over het herstellen, de hersteltijden en de complicaties na een operatie aan een verspringende peroneuspees:

Deel deze pagina