Hoe herkent uw specialist een verspringende peroneuspees?
Acute klachten moeilijk te herkennen
Een acuut verspringende peroneuspees wordt vaak niet herkend, de diagnose wordt ook door dokters regelmatig gemist. De enkel is vaak dik en er bevindt zich een bloeduitstorting aan de buitenzijde van de enkel. Het beeld lijkt erg op een enkelverstuiking.
Bij chronische klachten geven de klachten, de voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek van de patiënt vaak al veel duidelijkheid. Bij lichamelijk onderzoek vindt uw specialist vaak een heel plaatselijke drukpijn aan de buitenzijde van de enkel, juist achter het kuitbeen. Soms kan een patiënt zelf zijn of haar peroneuspees laten verspringen met een bepaalde beweging.
Op de video is het verspringen van de peroneuspees bij een bepaalde beweging te zien. Als de pees heel vaak verspringt, kan een chronische zeurende pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel ontstaan.
In sommige gevallen is op de röntgenfoto van de enkel een dun, los botstukje te zien, ter hoogte van het kuitbeen, een zogenaamde ‘chipfractuur’. In sommige gevallen breekt namelijk een stukje bot af wanneer de peroneuspees voor het eerst uit zijn geultje schiet.