Een aangetast onwillekeurig zenuwstelsel
Hoe kun je herkennen dat pijn je ziek maakt?
Het zenuwstelsel zorgt voor snelle verbindingen tussen de verschillende lichaamsgebieden onderling. Een onderdeel van het zenuwstelsel is het onwillekeurig zenuwstelsel. Het onwillekeurig zenuwstelsel regelt de automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken, zoals je:
- ademhaling
- hartslag
- spijsvertering
Maar wat gebeurt er als dit deel van het zenuwstelsel faalt?
Wat is autonome dysfunctie
Autonome dysfunctie betekent dat het onwillekeurig zenuwstelsel onvoldoende, of zelfs helemaal niet werkt. Dit kan optreden door:
- zenuwschade
- suikerziekte
- virusinfecties zoals Covid-infectie
- hersenziektes zoals de ziekte van Parkinson
- veroudering
Het kan echter ook optreden zonder bekende oorzaak.
Klachten bij een aangetast onwillekeurig zenuwstelsel
Als het onwillekeurig zenuwstelsel aangetast is, kan dit een stekende of brandende pijn van je voeten met tintelingen, kramp en/of krachtverlies veroorzaken. Ook kan je andere langdurige klachten op verschillende gebieden ervaren. Benauwdheid, buikklachten, een slechte conditie, last van zweten en/of hartkloppingen, slecht slapen, verminder geheugen, en snel overprikkeld zijn. Allemaal klachten waardoor je de grip op je lichaam en je leven kan verliezen.
Diagnose van een aangetast onwillekeurig zenuwstelsel
Dat het onwillekeurig zenuwstelsel onvoldoende werkt, is moeilijk vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van wat jij aangeeft, je medische voorgeschiedenis en het lichamelijk onderzoek. De variatie van de hartslag en het meten van de ooglichtreflex kunnen een afwijking van het onwillekeurig zenuwstelsel aantonen. Bij veelvoorkomende chronische pijnsyndromen, zoals fybromyalgie, zijn deze metingen vaak afwijkend. Omdat het falen van het onwillekeurig zenuwstelsel moeilijk vast te stellen is, is het belangrijk dat jij, je (huis)arts, of je fysiotherapeut het bij jou herkent!
Behandelen van een aangetast onwillekeurig zenuwstelsel
Als men denkt dat het falen van het onwillekeurig zenuwstelsel je herstel belemmert, dan is het zinvol om ook de stimulatie van het onwillekeurige zenuwstelsel in de behandeling van hielklachten op te nemen. Vooral de nervus vagus (een van de belangrijkste zenuwen in je lichaam) en het parasympathisch deel van het onwillekeurig zenuwstelsel (deel van het zenuwstelsel helpt het lichaam om te ontspannen en te herstellen) zijn daarbij van belang.
Door de nervus vagus te stimuleren, ervaar je minder stress, een lagere hartslag en bloeddruk, minder angst en een beter humeur, en een betere nachtrust. Dit kan je doen door elektrische stimulatie van deze zenuw, maar je kunt ook zelf, door middel van (ademhalings-)oefeningen, lymfedrainage, yoga, of meditatie, invloed uitoefenen op de nervus vagus en de activiteit ervan verbeteren. Maar het herkennen van de klachten is vaak belangrijker dan de behandeling zelf.
Maak een afspraak
Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van onze vestigingen. Klik op de onderstaande knop!