Aanpassing looppatroon bij achillespeesklachten
Verhelpen en voorkomen van klachten
Gelukkig bestaat er voor achillespeesklachten een hele serie aan behandelmogelijkheden. Deze kunnen variëren van bijvoorbeeld zooltjes tot oefeningen tot shockwave of verschillende injectievormen om de pees weer sterker te maken. Naast deze behandelopties is het aan te raden risicofactoren voor het ontstaan van achillespeesklachten in kaart te brengen.
Soms zijn deze factoren lastig te vinden, maar geregeld zijn ze wel te identificeren en kunnen ze beïnvloed worden. Helaas zijn er alleen überhaupt maar weinig studies die risicofactoren onderzochten.
Studie naar risicofactoren van onderbeen klachten
Eén van deze studies keek naar de onderliggende biomechanische redenen voor het ontwikkelen van onderbeen klachten, waarbij ook speciale aandacht was voor de achillespees. Een onderzoeksgroep uit Engeland en Australië bestudeerde deze biomechanische factoren en adviseerde hierna wat te doen om op biomechanische gronden de achillespees tijdens hardlopen minder te belasten.
Hogere stapfrequentie en meer op de hiel te landen
Er werden door de onderzoekers in de British Journal of Sports Medicine twee tips gegeven. Ten eerste werd geadviseerd bij last van de achillespees de stapfrequentie met rennen te laten toenemen. Op deze manier werd een van de grote kuitspieren (soleus) minder heftig belast en werd de achillespees ontzien. Daarnaast werd geadviseerd om bij het hardlopen meer op de hiel te landen dan op de midden- of voorvoet. Zo hoefden de voetbuigers (kuitspieren verbonden met de achillespees) tijdens landen minder te doen en werd de achillespees gespaard.
Kortom het is bij achillespeesklachten aan te raden naast behandeling ondergaan ook na te denken over het eventueel aanpassen van het looppatroon. Op deze manier verloopt de revalidatie effectiever en wordt gelijk voor de toekomst geïnvesteerd in de preventie van klachten van de achillespees.