Beenlengteverschil en de link tussen voetklachten en de rug

Twee soorten beenlengteverschil

Een klein beenlengteverschil van een paar millimeter komt veel voor. Is het nodig om dit direct aan te laten passen door middel van een hakje, zooltje of behandelingen? Niet altijd! Allereerst moet er goed gekeken worden of er wel een echt beenlengteverschil is. Voor een ogenschijnlijk verschil zijn een aantal oorzaken, waarbij ook nog eens onderscheid kan worden gemaakt tussen een structureel (anatomisch) of functioneel beenlengteverschil.

Anatomisch beenlengteverschil

Een anatomisch beenlengteverschil is een daadwerkelijk verschil in de lengte van de botten in het been. Dit kan aangeboren zijn, door een stoornis in de groei. Ook een breuk door de groeischijf van een bot is een oorzaak.

Functioneel beenlengteverschil

Bij een functioneel beenlengteverschil zijn beide benen even lang, maar door compensatie vanuit de onderrug en het bekken wordt één been als het ware wat uitgestrekt (het ‘lange’ been) en het andere been wat ingetrokken (het ‘korte’ been).

Beenlengteverschil en de link tussen voetklachten en de rug

Oorzaken van beenlengteverschil

Oorzaken van beenlengteverschil zijn een afwijkende stand van de wervelkolom (scoliose), de heup, knie of voet, een scheefstand of verwringing van het bekken (altijd je kind op dezelfde heup dragen, altijd op dezelfde zij slapen) of een gewrichtsprothese.

Klachten van beenlengteverschil

Klachten door een beenlengteverschil zijn divers. Een aantal voorbeelden zijn: rugpijn bij lang staan - pijn in het been door beklemming of irritatie van een zenuw - pijn in de knieën, enkels en voeten vanwege een veranderde stand waarin de gewrichten worden belast - balansproblemen tijdens lopen en hardlopen.

Diagnose van beenlengteverschil

Hoe weet je nu of je een structureel of een functioneel beenlengteverschil hebt? De enige betrouwbare manier is om een röntgenfoto van beide benen te maken en de botlengte op te meten. Dit geldt als de ‘gouden standaard’ maar wordt niet vaak gebruikt omdat de voordelen niet vaak opwegen tegen de nadelen van blootstelling aan röntgenstraling. Wanneer op een röntgenfoto een verschil wordt gemeten is er sprake van een structureel beenlengteverschil.

Alternatieven die vaker worden gebruikt zijn door het been vanaf de binnenkant van de enkel tot de voorkant van het bekken op te meten, of de plankjesmethode. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van plankjes van verschillende dikte. De plankjes kunnen variëren 1 millimeter tot meerdere centimeters dikte. Ze worden geplaatst onder de voet van het verkorte been en dan wordt gekeken naar de stand van het bekken. Als het bekken horizontaal staat dan correspondeert het totaal aan dikte van de plankjes onder de voet met het verschil in beenlengte tussen links en rechts. Verder wordt gekeken naar de lengte van de benen en de stand van het bekken tijdens liggen, staan en zitten en naar de stand van de voeten.

Corrigeren van beenlengteverschil

Wanneer een beenlengteverschil wordt geconstateerd door uw therapeut, maar u heeft geen klachten, is het dan nodig dit verschil te laten corrigeren. Lang niet altijd! Ten eerste is het lichaam prima in staat een klein verschil van een paar millimeter te compenseren. Het is in veel gevallen pas nodig om te corrigeren wanneer (milde) klachten ontstaan.

Ook hangt het er vanaf wat de oorzaak van het verschil is. Een structureel beenlengteverschil zal niet altijd geheel weg te behandelen zijn door de stand van voeten, bekken en wervelkolom te optimaliseren, terwijl een functioneel beenlengteverschil hier juist goed op reageert. Het is dus belangrijk om met klachten en een beenlengteverschil goed te laten uitzoeken wat de oorzaak van het verschil is en of dit überhaupt bijdraagt aan de klacht!

Hielpijnexpert ondersteund door chiropractor

Binnen het Hielpijncentrum Sassenheim wordt de hielpijnexpert onder andere ondersteund door een chiropractor. Bij klachten wordt u door beide tegelijkertijd onderzocht. Wanneer een beenlengteverschil wordt geconstateerd en dit bijdraagt aan uw voetklacht wordt direct gekeken welke aanpak nodig is om de druk op uw pijnlijke voet te verlichten.

Dit kan zijn door aangepaste steunzolen, maar ook kunnen een aantal behandelingen bij de chiropractor nodig zijn waarbij de stand en het functioneren van de wervelkolom, het bekken, de heupen, knieën en voeten worden geoptimaliseerd. Ook kunnen gerichte adviezen en oefeningen worden gegeven om symmetrie te bevorderen, zodat u niet terugvalt in oude beweegpatronen waardoor u weer last kunt krijgen.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn door beenlengteverschil? Maak dan een afspraak bij onze hielpijnexpert en chiropractor in het Hielpijncentrum te Sassenheim. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina