Beoordelen van echo's bij hielklachten
Is alleen het maken van een echo voldoende?
Een belangrijk onderdeel van het analyseren van mensen met hielklachten is het maken van een echo. Naast het verhaal van mensen met klachten bevragen en het doen van lichamelijk onderzoek dient een echo om je bevindingen als behandelaar te toetsen. Je wilt graag weten of er te vinden is wat je verwachtte en of er nog extra factoren zijn om rekening mee te houden. Vaak pas je het behandeladvies na de echo aan op basis van wat er hierbij werd gevonden.
Echo’s bij mensen zonder hielklachten
In dit proces is het heel belangrijk goed in te kunnen schatten wanneer je een echo van de hiel als normaal of abnormaal mag beoordelen. Daarom zijn studies die echo’s van mensen zonder klachten beoordelen essentieel.
Recent werd er in de Journal of Ultrasound and Medicine een Amerikaans artikel gepubliceerd, dat de hiel met echo onder de loep nam bij hardlopers zonder klachten. Deze hardlopers liepen meer dan 20 kilometer per week en ze deden dit al langer dan 6 maanden. De hielen van de lopers werden op gestandaardiseerde wijze bekeken. Er werd speciaal gekeken naar het vetkussentje onder de hiel (heel pad), die met name als schokdemper werkt bij het staan, lopen en rennen. Ook werd de peesplaat onder de voet (fascia plantaris) beoordeeld op dikte en structuur.
Wat bleek was dat bij het bekijken van het vetkussentje onder de hiel slechts 14% hiervan als normaal werd beoordeeld volgens de geldende norm, terwijl de lopers nooit last hadden gehad. Ook werd de samendrukbaarheid van het vetkussentje bekeken om de functie hiervan te kunnen beoordelen. De samendrukbaarheid was bij 8% van de lopers abnormaal. De peesplaat onder de voet was bij 35% van de hardlopers meer dan 4mm dik en werd daarmee beoordeeld als abnormaal verdikt. Bij de helft van de lopers werd gezien dat de peesplaat minder van kwaliteit was of zelfs een scheurtje had.
Veel afwijkende bevindingen dus!
Toch is een groot nadeel van deze studie dat we niet weten of de abnormale bevindingen nou eenmaal horen bij hardlopen en nooit klachten gaan geven, of dat ze een voorbode zijn aan een bezoek aan een behandelaar.
Combinatie van kennis, lichamelijk onderzoek en echo
Deze studie maakt weer eens duidelijk dat bij het evalueren van mensen met hielklachten goede achtergrondkennis erg belangrijk is. De combinatie van kennis, een helder beeld van de klachten, lichamelijk onderzoek en echo is nodig om iemand met hielklachten te evalueren en van goed advies te kunnen voorzien. Is dit plaatje compleet, dan kunnen er echt stappen voorwaarts worden gemaakt.