Bultjes aan de rand van de hiel
Piëzogene Pedale Papels (PPP)
Regelmatig krijg ik cliënten in de praktijk die mij vragen wat die witte of gelige plekjes of bultjes aan de rand van de hiel zijn. Vooral bij de 50+ cliënten krijg ik deze vraag meer dan bij jongeren. De meeste cliënten vinden ze gewoon niet mooi en sommigen hebben wel pijnklachten. Het is een bekend verschijnsel wat in het Latijns de naam Piëzogene Pedale Papels (PPP) heeft gekregen. In dit artikel ga ik in op dit verschijnsel.
Wat is het?
Piëzogene Pedale Papels (PPP) staat voor druk op de voeten bij belasting. Het zijn witte of gelige plekjes of zachte bobbeltjes aan de zijkant van de hak van de voet. Ze worden zichtbaar bij (lang) staan. De huid van de voet bestaat uit de dikke opperhuid met hoornlaag (eelt), de onderliggende lederhuid en onderhuids bindweefsel. In het onderhuids bindweefsel zit het vetweefsel in vetkamertjes wat de schokken van het staan en lopen opvangt. PPP komt voor wanneer door druk en ouderdom, onderhuids zwakke plekjes in het onderhuids bindweefsel ontstaat en waardoor het vetweefsel tegen de opperhuid aandrukt. Dit worden ook wel vetherniaties genoemd.
De naam Piëzogene Pedale Papels (PPP) is afgeleid uit het Grieks en betekent ‘druk’, Pedale is ‘voet’ en Papel is de medische naam voor een bultje. Het is een goedaardige aandoening.
Piëzogene Pedale Papels (PPP)
Bron: huidziekten.nl
Piëzogene Pedale Papels (PPP)
Bron: huidziekten.nl
Piëzogene Pedale Papels belast
Bron: huidziekten.nl
Piëzogene Pedale Papels onbelast
Bron: huidziekten.nl
Hoe ontstaat het?
Net als de banden van een auto op de weg, dragen en beschermen de voetzolen ons bij elke stap die we maken. We zetten ontzettend veel stappen in ons leven en het vetweefsel in vetkamertjes in hielen zorgen ervoor dat de schokken worden opgevangen, een schokdemper dus. Maar net als een autoband kan er slijtage ontstaan.
Wie heeft er last van?
PPP komt vaak voor en geeft over het algemeen alleen cosmetische klachten, maar er kan ook sprake van pijn zijn als men veel staat of soms in combinatie met andere klachten zoals vetkamerschade, eeltvorming en kloven. Soms schuren de bultjes tegen de binnenkant van de schoen en dat kan onaangenaam voelen, eeltvorming ontstaan of pijn doen. Ook overgewicht kan een rol spelen, omdat er dan meer druk op de voeten staat. Maar ook sporten (duursporten, lange afstanden lopen) worden genoemd als mogelijke oorzaak. PPP kan voorkomen bij jongeren als er sprake is van een aangeboren zwakte van het bindweefsel, zoals bij het syndroom van Ehlers-Danlos.
Wat kun je er aan doen?
Als ze er eenmaal zitten is er geen behandeling of medicijn tegen de plekjes of bultjes (PPP), het gaat niet zomaar weg. Meestal komen er in de loop der jaren zelfs nog meer bij. Wanneer de voeten hoog worden gelegd, dus de druk wordt weggenomen, verminderen de witte plekken en meestal ook de pijn. De bultjes blijven meestal wel voelbaar.
Afvallen kan helpen bij het verminderen van de verkleuring en de mogelijke pijn ten gevolge van PPP. Ook kan een zool worden gemaakt met een goede kuipvorm waarbij de spanning op de huid goed verdeeld wordt. Of compressiekousen. In het geval dat de plekjes of bultjes pijn doen kunt u proberen de druk van binnenuit tegen te gaan door het dragen van een elastische kous.
Bij sporters zal het helpen als de impact van de hiellanding wordt verminderd. Denk dan aan het aanschaffen van een goede, dempende sportschoen geschikt voor uw type sport. Bespreek dit met uw sportschoen winkel. Een andere hardlooptechniek zou ook verlichting kunnen geven. Denk aan middenvoet landen in plaats van hiellanden (kortere passen dus)