De meerwaarde van echografie bij zeldzame hielpijn
Praktijkvoorbeeld in het hielpijncentrum
Een 53 jarige vrouw bezoekt het hielpijncentrum met branderige pijn in de linker enkel. De klachten stralen tevens uit naar de hiel. Deze voelt vaak dof en tintelend aan. Met name in rust nemen de klachten toe. Rustig en geleidelijk bewegen lijkt de pijn iets te maskeren. Er is geen sprake van voorafgaand trauma of bijzonder medicijngebruik. Ook zijn er geen andere bijzonderheden in relatie tot haar medische voorgeschiedenis. Röntgenopname van de voet toonde dit jaar geen bijzondere afwijkingen. Therapiezolen en fysiotherapie hebben geen soelaas gebracht. De klachten bestaan inmiddels bijna een jaar en belemmeren mevrouw in haar algemeen dagelijks functioneren. Ook het uitvoeren van haar werk als secretaresse kost inmiddels veel moeite.
Het onderzoek
Het lichamelijk onderzoek toont een platvoet met links een naar binnen gekanteld hielbeen. Er zijn geen opvallende houdingsafwijkingen. De bewegingsuitslagen van de gewrichten in de voet, enkel, knie en heup zijn normaal. Er is geen excessieve pijn bij palpatie. Opvallend in het onderzoek is dat er sprake is van een positief tinel sign, waarbij er door te tikken op de achterste scheenbeenzenuw aan de binnenzijde van de enkel tintelingen opgeroepen worden. Ook de test van phalen (strektest) is positief en roept eenzelfde sensatie op.
Na het functieonderzoek volgt het echografisch onderzoek. De echografist brengt alle segmenten van de hiel en enkel in beeld. Zo wordt een hielspoor of probleem met de peesplaat uitgesloten. Ook worden bot, band en peesstructuren uitvoerig bestudeerd. Het functieonderzoek geeft een verdenking op een beknelde zenuw (tarsaal tunnel syndroom). Deze kan het gevolg zijn van een afwijkende voetstand, maar ook peesverdikkingen, cystes, afwijkende botstructuren, stuwing van bloedvaten of andere ruimte innemende massa’s die voor compressie op de zenuw zorgen, kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze klachten. Hierdoor is er extra aandacht voor het echografisch onderzoek van de binnenzijde van de enkel. Hier blijkt dat de klachten het gevolg lijken door een afwijking van de zenuw zelf. Deze vertoont een inhomogeen, verdikt beeld en geeft hierdoor een verdenking op een schwannoom (goedaardige zenuwtumor).
De behandeling
Na overleg met de huisarts is mevrouw verwezen naar de specialist. Hier blijkt na uitvoering van MRI onderzoek tevens een verdenking op een schwannoom, waarna er besloten is tot operatief beleid. Tien weken na de operatie heeft mevrouw laten weten dat zij haar werkzaamheden inmiddels klachtenvrij heeft hervat.
Maak een afspraak
Heeft u hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.