Een ‘hielspoor’, hoe krijg je dat?

Ontsteking van de peesplaat onder de voet

De medische term voor het zogenaamde ‘hielspoor’ is fasciitis plantaris. Bij deze aandoening is het peesblad onder de voet verdikt. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, het lichamelijk onderzoek en een echo of scan.

Hoe wordt dat peesblad nu zo verdikt en pijnlijk?

Dit ontstaat vooral doordat het peesblad te hard moet ‘werken’, wordt overbelast. Bij overbelasting beschadigt het peesblad, en het zelf genezend vermogen van het peesblad verslechterd erdoor.

Welke mensen hebben een groter risico op een ‘hielspoor’?

  • Mensen van middelbare leeftijd. Een hielspoor ontstaat het vaakst tussen de 40-60 jaar. Het peesweefsel in die leeftijdsgroep is al wat zwakker geworden, en het activiteitenniveau is (nog) niet afgenomen. De kans op overbelasting van het zwakker wordende weefsel is dus groter in deze leeftijdsgroep.
  • Mensen die (lange afstanden) hardlopen, springen of dansen. Deze sporten zorgen voor veel spanning op de hiel en de omliggende structuren. Hierdoor kunnen ook jongere mensen hielpijn klachten krijgen.
  • Abnormale stand van de voet. Bij mensen met een platvoet of een holvoet worden de voeten anders belast, en kan er veel spanning komen op het peesblad onder de voet.
  • Zwaarlijvigheid. Door extra kilo’s komt er meer spanning op het peesblad onder de voet.
  • Staand en lopend werk. Mensen die het grootste deel dag op hun voeten staan, kunnen op die manier het peesblad onder de voet beschadigen.

Als u een hielspoor hebt, probeer dan de risicofactoren te verminderen! Het is moeilijk om van alle risicofactoren af te komen, maar denk na over verandering van sport-activiteiten en werk. Probeer zo mogelijk af te vallen indien u overgewicht hebt. De standsafwijkingen van de voet kunnen zoveel mogelijk worden opgevangen met een steunzool.

Deel deze pagina